Katalin Karikó

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katalin Kariko
Katalin Karikó
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 17 januari 1955
Geboorteplaats Szolnok, Hongarije
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Biochemie
Bekend van mRNA-technologie
Belangrijke prijzen Széchenyi-díj (2021)
Wilhelm Exner Medaillen (2021)

Katalin Karikó (Szolnok, 17 januari 1955) is een Hongaarse biochemicus die gespecialiseerd is in immunologische toepassingen van ribonucleïnezuur (RNA). Haar onderzoek gaat over de ontwikkeling van in vitro getranscribeerd mRNA voor eiwittherapieën. Ze was medeoprichter en CEO van RNARx van 2006 tot 2013.[1] Sinds 2013 is ze senior vice-president bij BioNTech RNA Pharmaceuticals.[2] Ze is ook adjunct-professor aan de University of Pennsylvania.

Karikó's werk omvat wetenschappelijk onderzoek naar RNA-gemedieerde immuunactivatie, wat met de Amerikaanse immunoloog Drew Weissman resulteerde in de gezamenlijke ontdekking van modificaties van nucleosides die de immunogeniciteit van RNA onderdrukken.[3][4][5] Door deze doorbraak werd therapeutisch gebruik van mRNA mogelijk.[6] Samen met Weissman heeft ze Amerikaanse patenten voor de toepassing van niet-immunogeen, nucleoside-gemodificeerd RNA. Deze technologie is goedgekeurd door BioNTech en Moderna om hun COVID-19-vaccins te ontwikkelen.[7]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Karikó voltooide een Ph.D aan de Hongaarse Szeged Universiteit en werd vervolgens postdoctoraal onderzoeker aan het Biological Research Center van de Hongaarse Academie van de Wetenschappen in Szeged. Omdat de financiering van het onderzoekslaboratorium ophield, besloot Karikó in 1985 om met haar man en hun 2-jarige dochter naar de Verenigde Staten te emigreren.[8] Tussen 1985 en 1988 was ze postdoctoraal fellow aan de Temple University in Philadelphia. Karikó was toen betrokken bij baanbrekende klinische tests waarbij patiënten met AIDS, bloedziektes, of chronischevermoeiheidssyndroom behandeld werden met dubbelstrengs RNA (dsRNA).

In 1989 begon ze als onderzoeker naar de Universiteit van Pennsylvania waar ze met cardioloog Elliot Barnathan aan Messenger RNA (mRNA) werkte. In 1990, toen ze adjunct professor was aan de Perelman School of Medicine aan de Universiteit of Pennsylvania, diende Karikó voor het eerst een projectvoorstel in voor mRNA-gebaseerde gentherapy. Sindsdien heeft ze voornamelijk daaraan gewerkt. Door gebrek aan financiering voor haar onderzoek verloor ze in 1995 haar tenure track en werd ze geen hoogleraar zoals wel de bedoeling was. Ze zette echter wel door met haar onderzoek en kwam in 1997 toevallig hoogleraar immunologie Drew Weissman tegen. Deze ontmoeting leidde tot een belangrijke samenwerking en uiteindelijk tot de mRNA vaccins.

Karikó kwam op haar belangrijkste idee toen ze focuste op de vraag waarom transfer RNA dat gebruikt werd in een controle-experiment, niet dezelfde immuunreactie opriep als het in het hoofdexperiment gebruikte messenger RNA. De cruciale ontdekking van een chemische modificatie van mRNA die het niet-immunogeen maakt werd niet geaccepteerd voor publicatie in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science, maar uiteindelijk wel gepubliceerd in het kleinere tijdschrift Immunity. In een reeks artikelen, gepubliceerd vanaf 2005, beschreven Karikó en Weissman hoe specifieke nucleotide wijzigingen in mRNA leiden tot een verminderde immunorespons. Ze richtten een kleine onderneming op waarmee ze in 2006 and 2013 patenten binnenhaalden, maar de universiteit verkocht het intellectuele eigendom al snel aan Gary Dahl, hoofd van een laboratoriumbevoorradingsbedrijf dat uiteindelijk Cellscript werd. Enkele weken later legde Flagship Pioneering, een durfkapitaalbedrijf achter de farmaceut Moderna, contact met Karikó om de patentrechten vast te leggen, maar het enige antwoord van Karikó was "we don't have it".

Begin 2013, had Karikó lucht gekregen van een miljoenendeal van Moderna met AstraZeneca. Ze realiseerde zich dat ze binnen de universiteit geen kans zou krijgen om haar ervaring met mRNA te gelde te maken en werd daarom vice president van BioNTech RNA Pharmaceuticals.

Patenten[bewerken | brontekst bewerken]

US8278036B2 & US8748089B2

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

1975 – 2020[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1975 – 1978: Népköztársasági ösztöndíj
  • 2009: Kisújszállás városának Tiszteletbeli Polgára
  • 2020: Kisújszállás díszpolgára
  • 2020: Public Media Person Of The Year Award
  • 2020: Rosenstiel Award

2021[bewerken | brontekst bewerken]

2022[bewerken | brontekst bewerken]

Media[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2021, besteedde The New York Times aandacht aan haar carrière en baanbrekend onderzoek dat leidde tot de mRNA vaccins die geïntroduceerd zijn om de COVID-19 pandemie te bestrijden. Op 10 juni 2021, The Daily podcast van The New York Times was gewijd aan Karikó's carrière, met een nadruk op de vele uitdagingen die ze moest overwinnen om erkenning te krijgen voor haar onderzoek.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]