Kathedraal van Cádiz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathedraal van het Heilig Kruis (Cadiz)
Kathedraal van Cadiz
Kathedraal van Cadiz
Plaats Plaza de la Catedral, s/n, 11005 Cádiz
Denominatie Katholicisme
Coördinaten 36° 32′ NB, 6° 18′ WL
Gebouwd in 1722-1838
Architectuur
Architect(en) Vicente Acero
Stijlperiode Barok, rococo, neoclassicisme
Detailkaart
Kathedraal van Cádiz (Spanje)
Kathedraal van Cádiz
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van het Heilig Kruis (Spaans: Catedral de Santa Cruz de Cádiz) is een rooms-katholieke kerk in Cádiz, Zuid-Spanje. Het is de zetelkerk van het bisdom Cádiz en Ceuta. De kathedraal werd gebouwd tussen 1722 en 1838. Eén van de torens is geopend voor het publiek en kan worden beklommen.

Beschrijving en geschiedenis[bewerken]

De kerk staat op de plaats van een oudere kathedraal die in 1260 werd voltooid en in 1596 afbrandde. De herbouw werd niet eerder begonnen dan in 1776. De leiding van de bouw had de architect Vicente Acero, maar hij verliet het project en werd opgevolgd door verschillende andere architecten. Als gevolg hiervan duurde de bouw van de grotendeels barokke kathedraal 116 jaar en dankzij deze lange periode onderging de bouw een aantal belangrijke wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp. Hoewel de kathedraal oorspronkelijk in de barokke stijl werd ontworpen, bevat het resultaat rococo en neoclassicistische elementen.

In de kapellen hangen vele schilderijen en worden relikwieën bewaard uit de vroegere kathedraal en verder uit kloosters uit heel Spanje.

In de crypte liggen de componist Manuel de Falla en de dichter en toneelschrijver Jose María Pemán begraven. Beide werden geboren in Cádiz.

De Heilig Kruiskathedraal werd in 1931 op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]