Kathedraal van Cádiz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal van het Heilig Kruis van Cádiz
Kathedraal van Cadiz
Plaats Plaza de la Catedral, s/n, 11005 Cádiz
Denominatie Katholicisme
Gewijd aan Relikwieën van het Heilige Kruis
Coördinaten 36° 32′ NB, 6° 18′ WL
Gebouwd in 1722-1838
Architectuur
Architect(en) Vicente Acero
Stijlperiode Barok, rococo, neoclassicisme
Detailkaart
Kathedraal van Cádiz (Spanje)
Kathedraal van Cádiz
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van Cádiz, voluit de Kathedraal van het Heilig Kruis van Cádiz (Spaans: Catedral de Santa Cruz de Cádiz), is een Rooms-katholieke kathedraal in de stad Cádiz in Zuid-Spanje. Het is de zetelkerk van het bisdom Cádiz en Ceuta.

In de kapellen hangen vele schilderijen en worden relikwieën bewaard uit de vroegere kathedraal en verder uit kloosters uit heel Spanje. In de crypte liggen de componist Manuel de Falla en de dichter en toneelschrijver Jose María Pemán begraven. Beide werden geboren in Cádiz. Eén van de torens is geopend voor het publiek en kan worden beklommen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal werd gebouwd tussen 1722 en 1838. Ze staat op de plaats van een oudere kathedraal die in 1260 werd voltooid en in 1596 afbrandde. De herbouw werd niet eerder begonnen dan in 1776. De architect Vicente Acero had de leiding van de bouw, maar hij verliet het project en werd opgevolgd door verschillende andere architecten. Als gevolg hiervan duurde de bouw van de grotendeels barokke kathedraal 116 jaar. Dankzij deze lange periode onderging de bouw een aantal belangrijke wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp. Hoewel de kathedraal oorspronkelijk in de barokke stijl werd ontworpen, bevat ze ook rococo- en neoclassicistische elementen.

De kathedraal werd in 1931 op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kathedraal van Cádiz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.