Dom van Härnösand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kathedraal van Härnösand)
Dom van Härnösand
Dom van Härnösand
Plaats Härnösand, Franzéngatan
Denominatie Lutheranisme (Zweedse Kerk)
Coördinaten 62° 38′ NB, 17° 57′ OL
Gebouwd in 1846
Architectuur
Architect(en) Johan Hawerman
Interieur
Orgel Bruno Christensen & Sønner, Tinglev
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dom van Härnösand (Zweeds: Härnösands domkyrka) is de kleinste domkerk van Zweden. Het is de kathedrale kerk van het bisdom Härnösand en fungeert eveneens als parochiekerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste kerk van de stad werd in 1593 opgericht. Met de benoeming van Johannes Canuti Lenaeus tot aartsbisschop werd de kerk in 1647 de zetelkerk van het bisdom Härnösand. De oude kerk werd in 1721 door Russische troepen in as gelegd. De kroonlampen die nu in de kerk hangen stammen uit deze kerk en konden tijdig worden geborgen. Op dezelfde plaats werd de huidige dom gebouwd. Het ontwerp van de nieuwbouw was afkomstig van de architect Johan Hawerman. In 1846 was de kerk voltooid.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel van de dom gaat terug op een instrument dat in de 18e eeuw gebouwd werd. De prachtige orgelkas en enkele registers bleven van dit oude orgel bewaard. Het huidige instrument werd in 1975 door de Deense orgelbouwer Bruno Christenssen uit Tinglev gebouwd. Het bezit 56 registers, verdeeld over vier klavieren en pedaal. In de kerk staat ook een koororgel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dom van Härnösand van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.