Kathedraal van Philadelphia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal van Philadelphia
Kathedraal van Philadelphia
Plaats Philadelphia (Pennsylvania), Verenigde Staten
Gewijd aan Petrus en Paulus
Coördinaten 39° 57′ NB, 75° 10′ WL
Gebouwd in 1846 tot 1864
Architectuur
Architect(en) Napoleon LeBrun
Stijlperiode Neorenaissance
Interieur
Zitplaatsen 2.000
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul (Nederlands: Kathedrale Basiliek van de Heilige Petrus en Paulus) is een kathedraal en basiliek in de Amerikaanse stad Philadelphia. De kerk is gelegen aan de Benjamin Franklin Parkway.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus (29 juni) verklaarde bisschop Kenrick in 1846 zijn intentie om een kathedraal in Philadelphia te gaan bouwen. De kerk werd gebouwd naar het ontwerp van architect Napoleon LeBrun. De façade van de kerk was echter weer ontworpen door de Philadelphische architect John Notman. De kerk werd in 1864 voltooid, dit was slechts twee jaar na de anti-katholieke rellen die de stad hadden geteisterd.

In 1979 hield Paus Johannes-Paulus II een mis in de kerk. Tijdens het bezoek van Paus Franciscus in 2015 aan de Verenigde Staten gaf ook deze paus in de kathedraal van Philadelphia een pauselijke mis.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal is gebouwd in de stijl van de Neorenaissance en de Romeinse kerk San Carlo al Corso stond model voor de kathedraal van Philadelphia. De voorzijde van de kerk is gebouwd in de stijl van het palladianisme. De plafondschilderingen van de koepel zijn geschilderd door Constantino Brumidi waarop de hemelvaart van de maagd Maria is op afgebeeld.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul (Philadelphia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.