Kathedraal van Triëst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kathedraal van San Giusto)
Kathedraal van Triëst
Voorgevel met gotisch raam en campanile
Plaats Triëst
Gewijd aan Sint-Justus
Coördinaten 45° 39′ NB, 13° 46′ OL
Gebouwd in 9e-14e eeuw
Architectuur
Stijlperiode Romaans en gotisch
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Zijgevel van de kerk

De kathedraal van Triëst (Italiaans: Cattedrale di San Giusto) in de Italiaanse stad Triëst dateert uit de 14e eeuw.

De kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal staat aan het einde van de Via Cattedrale. De oudste delen van de kathedraal zijn op oude Romeinse fundamenten gebouwd tussen de 9de en 11de eeuw, toen twee aparte kerken naast elkaar werden gebouwd. In de 14de eeuw werden de twee gebouwen samengetrokken. Bij het betreden van de kerk valt het nauwelijks op dat de stijl van het linker en rechter deel van de kerk verschillend zijn. De voorgevel van de kerk is noodgedwongen asymmetrisch. Aan de voorgevel staan de borstbeelden van drie bisschoppen van Triëst: de latere paus Pius II, Rinaldo Scarlicchio en Andrea Rapicio.

Zowel de klokkentoren (1337) als de voorgevel zijn versierd met Romeinse stenen. Middenin bevindt zich een rond gotisch raam. In het linker deel van de kerk zijn Venetiaanse mozaïeken uit de 12de eeuw.

In het rechter deel van de kerk is een crypte, waar de Bourbons uit Spanje zijn begraven.

De directe omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Links voor de kerk zijn opgravingen uit 1930 te zien waarbij duidelijk is dat onder de kathedraal Romeinse fundamenten liggen.

Op het plein voor de kerk is een monument voor de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Door een ijzeren hek naast de kerk kan men de Orto Lapidario (tuin) binnengaan. Hij is in 1834 aangelegd door Domenico Rossetti over de voormalige begraafplaats van San Giusto.

Achter de kerk ligt het Romeinse forum met de resten van een basilica. Aan het einde van het forum daarvan staat een oorlogsmonument. Naast het forum staat het Castello di San Giusto, een Oostenrijks fort.

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

In 1768 werd Johann Winckelmann begraven naast de kathedraal. In 1833 werd daar een monument bij geplaatst door Rossetti.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cattedrale di San Giusto op Wikimedia Commons.