Kathedraal van Sint Dionysius de Areopagiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vooraanzicht van de kathedraal

De kathedraal van Sint Dionysius de Areopagiet (Grieks: Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη) is de kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom Athene. De kathedraal bevindt zich in de Griekse hoofdstad Athene. De kerk is gewijd aan de heilige Dionysius de Areopagiet en is gelegen aan de Οδός Πανεπιστημίου, de Universiteitsstraat.

Met de bouw van de kathedraal werd in 1853 begonnen op een stuk grond dat daartoe door de rooms-katholieke gemeenschap in Athene was aangeschaft. De kerk is gebouwd naar een ontwerp, in de stijl van de neorenaissance, van de Duitse architect Leo von Klenze. Niet toevallig heeft het ontwerp sterke overeenkomsten met dat van de Sint-Bonifatiusabdij in München, dat eveneens van de hand van Klenze is. De voltooiing van het interieur was destijds te danken aan een gift van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I.

De kerk werd in 1877 door de zalige paus Pius IX verheven tot basilica minor.

In deze kathedraal trouwden op 14 mei 1962 de Spaanse erfopvolger Juan Carlos I met de Griekse prinses Sophia. De prinses had zich even voor de huwelijksvoltrekking bekeerd tot het katholicisme.