Kathedraal van Tours

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathedraal van Sint-Gatianus
Tours Cathedral Saint-Gatian.jpg
Plaats Tours (Indre-et-Loire)
Gebouwd in 1170 tot 1547
Gewijd aan Gatianus
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Toren 87 m hoog (noordtoren)
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Het schip van de kathedraal.

De Cathédrale Saint-Gatien de Tours (Nederlands: Kathedraal van Sint-Gatianus van Tours) is een Gotische kathedraal in de Franse stad Tours.

Geschiedenis[bewerken]

Al in de 4e eeuw stond er een kerk in Tours gewijd aan de heilige Mauritius, maar deze brandde af in 561. De kerk werd door bisschop Gregorius van Tours herbouwd en in 590 werd de kerk ingewijd. In 1160 brandde de kerk opnieuw af, ditmaal tijdens het conflict tussen Lodewijk VII van Frankrijk en Hendrik II van Engeland. Deze tweede brand was reden om de kerk grondig te verbouwen.

De oude Romaanse kerk zou plaats gaan maken voor een gotische variant. Als eerste werden het zuidertransept en de torens aangepakt. Onder leiding van de architect Étienne de Mortagne werd tussen 1236 en 1270 het koor van de kathedraal gebouwd. Simon de Mans herbouwde het transept en begon met de bouw van het schip en zijbeuken. Een bouwfase die zou aanhouden tot aan de 14de eeuw. In het jaar 1356 ontving de kerk haar huidige naam. Pas in de 15e eeuw werd het schip voltooid. Met behulp van financiering van koning Karel VII en hertog Jan V van Bretagne. De eerste toren kwam in 1507 tot voltooiing. De tweede werd pas veertig jaar later voltooid.

Afmetingen[bewerken]

  • Lengte: 97 meter
  • Breedte: 28 meter
  • Hoogte onder de gewelven: 29 meter
  • Hoogte van de noordelijke toren: 87 meter

Galerij[bewerken]