Kathedraal van Triëst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
kathedraal van San Giusto
Voorgevel met gotisch raam en campanile
Voorgevel met gotisch raam en campanile
Plaats Triëst
Gebouwd in 9e-14e eeuw
Gewijd aan Sint-Justus
Architectuur
Stijlperiode Romaans en gotisch
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Zijgevel van de kerk

De kathedraal van San Giusto (Italiaans: Cattedrale di San Giusto) in de Italiaanse stad Triëst dateert uit de 14de eeuw.

In de kerk[bewerken]

De kathedraal staat aan het einde van de Via Cattedrale. De oudste delen van de kathedraal zijn op oude Romeinse fundamenten gebouwd tussen de 9de en 11de eeuw, toen twee aparte kerken naast elkaar werden gebouwd. In de 14de eeuw werden de twee gebouwen samengetrokken. Bij het betreden van de kerk valt het nauwelijks op dat de stijl van het linker en rechter deel van de kerk verschillend zijn. De voorgevel van de kerk is noodgedwongen asymmetrisch.

Zowel de klokkentoren (1337) als de voorgevel zijn versierd met Romeinse stenen. Middenin bevindt zich een rond gotisch raam. In het linker deel van de kerk zijn Venetiaanse mozaïeken uit de 12de eeuw.

In het rechter deel van de kerk is een crypte, waar de Bourbons uit Spanje zijn begraven.

Om de kerk[bewerken]

Links voor de kerk zijn opgravingen uit 1930 te zien waarbij duidelijk is dat onder de kathedraal oude fundamenten zijn van Romeinse tijden.

Op het plein voor de kerk is een monument voor de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Door een ijzeren hek naast de kerk kan men de Orto Lapidario (tuin) binnengaan. Hij is in 1834 aangelegd door Domenico Rossetti over de voormalige begraafplaats van San Giusto.

Achter de kerk is een forum. Aan het einde daarvan staat een oorlogsmonument.

Begraafplaats[bewerken]

In 1768 werd Johann Winckelmann begraven naast de kathedraal. In 1833 werd daar een monument bij geplaatst door Rossetti.