Kathedraal van de Heilige Maagd Maria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathedraal van de Heilige Maagd Maria (Minsk)
Kathedraal van de Heilige Maagd Maria
Plaats Minsk
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Maria
Gebouwd in 1710
Afbeeldingen
interier
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van de Heilige Maagd Maria (Wit-Russisch: Архікатэдральны касцёл Імя Найсвяцейшай Панны Марыі) is een barokke katholieke kathedraal in de Wit-russische stad Minsk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal werd in 1710 gebouwd als kloosterkerk van de jezuïeten. Na de verdeling van Polen in 1793 viel Wit-Rusland toe aan Rusland en werd de rooms-katholieke orde van de jezuïeten verbannen. Het gebouw werd vanaf dat moment de lokale kathedraal. Een brand in 1797 beschadigde de kerk ernstig, maar op de brand volgde een volledige renovatie. Met de opheffing van het diocees Minsk in 1869 werd de kathedraal een gewone parochiekerk. In de maand november van het revolutiejaar werd de diocees Minsk hersteld en Zygmunt Lazinski werd de nieuwe bisschop.

Sovjet-periode[bewerken | brontekst bewerken]

In 1920 werd bisschop Lazinski gearresteerd door de Sovjetautoriteiten. De kathedraal werd in 1934 gesloten voor de eredienst. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stonden de Duitsers heropening van de kathedraal toe, echter na de bevrijding werd de kathedraal opnieuw gesloten door de Sovjets. In 1951 werden de klokkentorens van de kathedraal opzettelijk door Sovjet artillerie vernietigd. Het gebouw werd vervolgens overgedragen aan de sportvereniging Spartak, die de kerk gebruikte als sportzaal.

Heropening[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de jaren 90 werden er weer Heilige Missen gevierd in de kerk. Het gebouw werd in 1993 overgedragen aan de Katholieke Kerk. Met financiële steun uit Polen werd de kathedraal gerestaureerd en werden de torens herbouwd. In 2005 werd een nieuw orgel, gemaakt in Oostenrijk, geschonken aan de kerk. Gedurende het eerste decennium van deze eeuw werd ook de muurbeschildering hersteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]