Kathedraal van doornen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathedraal van doornen
Vooraanzicht
Vooraanzicht
Kunstenaar Herman van Bergen
Jaar 2020
Materiaal sumpiñadoornen
Locatie Landhuis Bloemhof, Willemstad (Curaçao)
Hoogte 10 m cm
Breedte 20 m cm
Lengte 20 m cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De kathedraal van doornen is een kunstwerk in Willemstad (Curaçao) van Herman van Bergen. Ondertitel van het werk is Ode aan de vrije geest. Het is tevens een ode aan de oorspronkelijke bewoners van Curaçao, de Caquetios.[1]

De kathedraal staat op de fundering van het voormalige huis van schrijfster May Henriquez,[2] is tien meter hoog en bestrijkt vierhonderd vierkante meter. Hij is opgebouwd uit dertig miljoen doornenstruiken van de Vachellia tortuosa, lokaal bekend als sumpiña, die zijn aangebracht op een metalen skelet, naar de gelijkenis van een rotsformatie nabij Sint Willibrordus. Het is een verlicht labyrint waar men doorheen kan lopen en waarin symbolen van verschillende religies zijn verwerkt. De muren hebben nissen waarin hedendaagse kunstvoorwerpen hangen, de voorkant fungeert als openluchttheater.

De ontwerper, Herman van Bergen (winnaar van de Cola Debrotprijs in 2016), heeft acht jaar gewerkt aan de bouw, die werd gerealiseerd door achttien werkloze jongeren in een leerwerktraject. Het symbolische eerste paneel werd op 15 december 2012 gelegd door Michèle Russel Capriles, toenmalig voorzitter van de afdeling Nederlandse Antillen en Aruba van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In 2020 won het kunstwerk twee CODAawards: in de categorie Landscape en de People's Choice Award.[3]