Katherine Stanhope

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret (1636) van Katherine, Lady Stanhope, later Gravin van Chesterfield (1609 - 1667). Door Anthony van Dyck (1599-1641).
Hoewel Van Dyck verliefd was op Lady Katherine, schijnt hij zich zo onhoffelijk te hebben getoond om met haar over de prijs van dit schilderij te discussiëren (Granger 1769, vol. II, p. 430).
Stadhouder Willem II met zijn vrouw Maria Stuart in 1647, door Gerard van Honthorst (1592 - 1656)

Katherine Stanhope, gravin van Chesterfield (19 dec. 1609 -- 9 apr. 1667, Belsize Park, Hampstead, Middlesex, Engeland) was de gouvernante en vertrouwelinge van Mary Stuart (1631-1660), als oudste dochter van koning Karel I van Engeland Princess Royal van Engeland, en prinses van Oranje door haar huwelijk met Willem II van Oranje-Nassau.

Katherine Wotton, Lady Stanhope, was de oudste dochter van baron Thomas Wotton. Haar eerste huwelijk was met Henry, Lord Stanhope in 1628. Met hem kreeg ze twee dochters, Mary en Catherine, en een zoon, Philip, die in 1656 de grafelijke titel (Earl of Chesterfield) zou erven van zijn grootvader.[1] Haar echtgenoot overleed in 1634.

Na diverse huwelijksaanzoeken van anderen trouwde zij in het voorjaar van 1641 met Johan van den Kerckhove genaamd Polyander, Heer van Heenvliet, ook wel Heenvliet genaamd, een van de diplomaten die de onderhandelingen voerden inzake het huwelijk van Willem II, prins van Oranje en de koningsdochter Mary, dochter van Charles I van Engeland. Toen het huwelijk tussen Willem en Mary in mei 1641 voltrokken was, volgde lady Katherine haar nieuwe echtgenoot Heenvliet naar Holland als gouvernante van de prinses. Later werd zij haar vertrouwelinge en raadgeefster.

Met Heenvliet (in Engeland: John Poliander Kirkoven) kreeg Katherine twee kinderen[2]:

Tijdens de Engelse Burgeroorlog stond Lady Stanhope aan de zijde van koning Charles I en de kroonprins Karel II van Engeland. Zij schijnt hen zowel politiek als financieel gesteund te hebben. Na de dood van Heenvliet in 1660 verleende Karel II haar de titel 'Gravin van Chesterfield'. Zij bleef prinses Mary dienen tot deze aan ziekte overleed op 24 december 1660. Daarna werd ze eerst hofdame van de hertogin van York, en in 1662 van koningin Catherine van Engeland[3].

In hetzelfde jaar hertrouwde Lady Katherine met haar oude vriend kolonel Daniel O'Neill (in oudere Engelse spelling ook: O'Neale of Oneale), een rijke Ier, die het prachtige landgoed Belsize Park bij Hampstead in het graafschap Middlesex aanlegde, dat hij later aan zijn vrouw legateerde. O'Neill was eveneens een partijganger van de koning tijdens de burgeroorlog, en fungeerde na diens restauratie in 1660 als een van zijn kamerjonkers (Esquire of the Bed-chamber).[4] Bij O'Neills dood in 1664 werd Lady Katherine's reeds aanzienlijke rijkdom nog vergroot doordat ze zijn monopolie verkreeg op het vervaardigen van buskruit voor de Kroon en ook O'Neill's ambt van Postmaster General erfde.[5] Zij stierf in 1667 en werd begraven op het landgoed van haar vader.

Literatuur[bewerken]

  • James Granger 1769: A Biographical History of England, from Egbert the Great to the Revolution: consisting of Characters disposed in different Classes, and adapted to a Methodical Catalogue of engraved British Heads; intended as an essay towards reducing our Biography to System, and a Help to the Knowledge of Portraits. etc., Vol. 2, London, p. 430.
  • [1], Sarah Poynting: 'Stanhope [née Wotton; other married name van der Kerckhove], Katherine, suo jure countess of Chesterfield, and Lady Stanhope (bap. 1609, d. 1667), courtier' - Oxford Dictionary of National Biography.
  • Ancestors of Katherine Wotton [2]
  • Katherine Stanhope, Countess of Chesterfield : Wikis (The Full Wiki) [3]

Noten[bewerken]

  1. Philip Stanhope was ook student aan de Illustere school te Breda, waarvan zijn stiefvader Heenvliet een der curatoren was.
  2. Een oudere, mogelijk buitenechtelijke dochter van Jan van den Kerckhove was Lady Dorothea Helena (Dorothy Helene) van den Kerckhove Stanley, gravin van Derby. Zij was geboren te Kreny in Denemarken rond 1630, trouwde in 1650 met Charles Stanley, graaf van Derby (19 jan. 1628 - 21 dec. 1672), en werd in 1660 genaturaliseerd tot Engelse. Dorothy stierf op 6 april 1703 en werd tien dagen later begraven te Ormskirk, Lancashire, Engeland.
  3. Het was deze koningin die het drinken van thee introduceerde dan wel populair maakte in Engeland. De New Yorkse wijk Queens is naar haar genoemd.
  4. Deze adellijke Noord-Ierse militair, politicus en hoveling diende onder Lord Conway in de Nederlanden in de jaren 1630. Daar deed hij behalve militaire ervaring ook voorname relaties op, zoals koningin Elizabeth van Bohemen (zij was Elizabeth Stuart (1596-1662), dochter van James I van Engeland en Anna van Denemarken en haar echtgenoot, Frederik V van de Palts, die een neef was van prins Maurits en Frederik Hendrik. Hij was ook aanwezig bij de herovering van Breda door Frederik Hendrik in 1637.
  5. GPO - PMG's & Secretaries. Falmouth Packet Archives 1688-1850. Geraadpleegd op 2010-03-05