Kathleen Vereecken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathleen Vereecken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 14 december 1962
Geboorteplaats Gent
Land Vlag van België België
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken waren op school, volgde ze een lerarenopleiding. Er was geen werk in het onderwijs, dus ging ze kantoorwerk doen. Dat deed ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven werden. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws arbeidersgezin.

Sinds Alle kleuren grijs schrijft Vereecken vooral historische romans voor jongeren. Ze schrijft onder meer over een dwergmeisje dat door haar ouders verkocht wordt aan het circus (Kleine Cecilia), over de vriendschap tussen een blanke plantersdochter en een zwarte slavin ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog (Lara en Rebecca) en over het denkbeeldige leven van een te vondeling gelegde zoon van Rousseau (Ik denk dat het liefde was). In haar boeken geeft ze heel wat historische informatie, wat ze combineert met psychologisch sterk uitgewerkte personages, een nauwkeurige verhaalopbouw en een beeldende en zintuiglijke taal.

Behalve verhalen, schrijft Kathleen Vereecken ook non-fictie voor kinderen. Ze heeft onder meer boeken over het broeikaseffect, over heksen en over Barack Obama gemaakt.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]