Katholieke Kerk in Argentinië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Basiliek van onze vrouwe van Luján, te Luján

De Katholieke Kerk in Argentinië is een onderdeel van de wereldwijde Rooms-katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren ongeveer 34.200.000 (90%) inwoners van Argentinië lid van de Katholieke Kerk.[1] Argentinië bestaat uit 63 bisdommen die de Romeinse ritus volgen, waaronder 14 aartsbisdommen, verder zijn er vier territoriale prelaturen, een militair ordinariaat, drie bisdommen van Oosters-katholieke Kerken, een oosters apostolisch exarchaat en een oosters ordinariaat voor de overige oosterse gelovigen zonder eigen bisschop De bisdommen, territoriale prelaturen en het apostolisch exarchaat zijn verspreid over 13 kerkprovincies. Het aartsbisdom Mercedes-Luján, het oosters ordinariaat, en het militair ordinariaat vallen direct onder de Heilige Stoel. Het Armeense bisdom San Gregorio de Narek en Buenos Aires valt direct onder de patriarch van de Armeens-katholieke Kerk. De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Argentinië. President van de bisschoppenconferentie is José María Arancedo, aartsbisschop van Santa Fe de la Vera Cruz. Verder is men lid van de Consejo Episcopal Latinoamericano.

Primaat van Argentinië is de aartsbisschop van Buenos Aires, Mario Poli. De nuntius voor Argentinië is aartsbisschop Emil Paul Tscherrig.

Argentinië heeft tweemaal een bezoek gehad van een paus. Paus Johannes Paulus II bezocht het land in 1982 en 1987. Het land heeft vier kardinalen, waaronder twee kardinaal electors (april 2012). Op 13 maart 2013 is Jorge Mario Bergoglio gekozen tot paus, waarmee hij de eerste paus uit Argentinië en Latijns-Amerika is. Hij nam de naam aan van Franciscus.

Bisdommen[bewerken]

  • Aartsbisdom
    • Bisdom
Argentinië

Nuntius[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005

Externe links[bewerken]