Katholieke Kerk in Chili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chili
Kathedraal van Santiago

De Katholieke Kerk in Chili is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren ongeveer 11.630.000 (74,5%) inwoners van Chili katholiek.[1] Chili bestaat uit 24 bisdommen die de Romeinse ritus volgen, waaronder 5 aartsbisdommen, verder zijn er een territoriaal prelatuur, een apostolisch vicariaat en een militair ordinariaat. De bisdommen en territoriale prelaturen zijn verspreid over 5 kerkprovincies. Het apostolisch vicariaat en het militair ordinariaat vallen direct onder de Heilige Stoel. De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Chili. President van de bisschoppenconferentie is Ricardo Ezzati Andrello, aartsbisschop van Santiago de Chile. Verder is men lid van de Consejo Episcopal Latinoamericano.

De aartsbisschop van het aartsbisdom Santiago de Chile wordt veelal als de facto primaat van Chili gezien.[2] De nuntius voor Chili is aartsbisschop Ivo Scapolo.

Chili heeft eenmaal een bezoek gehad van een paus. Paus Johannes Paulus II bezocht het land in 1987. Het land heeft twee kardinalen, waarvan een kardinaal-elector (augustus 2012).

Bisdommen[bewerken]

  • Aartsbisdom
    • Bisdom
Kaart van Chili.

Nuntiussen[bewerken]

Kardinalen[bewerken]

Huidige kardinalen[bewerken]

Het land heeft twee kardinalen, waaronder een kardinaal-elector (augustus 2012). De namen van electors zijn in de lijst in vet aangegeven. Tussen haakjes staat de datum van benoeming tot kardinaal.

Overleden kardinalen van Chili[bewerken]

Andere kardinalen gerelateerd aan Chili[bewerken]

Pauselijk bezoek[bewerken]

Chili heeft eenmaal een bezoek gehad van een paus.

  • 1 april 1987 - 4 juni 1987: pastoraal bezoek van paus Johannes Paulus II aan Chili.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005
  2. Social reform is great latin need Clayton Fritchey, Ocala Star-Banner, 9 april 1967.