Katholieke Kerk in Colombia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Colombia
Kathedraal van Bogota

De Katholieke Kerk in Colombia is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren ongeveer 38.701.000 (89%) inwoners van Colombia katholiek.[1] Colombia bestaat uit 65 bisdommen die de Romeinse ritus volgen, waaronder 13 aartsbisdommen, verder zijn er 10 apostolische vicariaten en een militair ordinariaat. De bisdommen zijn verspreid over 13 kerkprovincies. Het apostolisch vicariaat en het militair ordinariaat vallen direct onder de Heilige Stoel. De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Colombia. President van de bisschoppenconferentie is Jesús Rubén Salazar Gómez, aartsbisschop van Bogotá. Verder is men lid van de Consejo Episcopal Latinoamericano.

De apostolische nuntius voor Colombia is aartsbisschop Ettore Balestrero.

Colombia heeft tweemaal een bezoek gehad van een paus. Paus Paulus VI bezocht het land in 1968 en paus Johannes Paulus II bezocht het land in 1986. Het land heeft twee kardinalen, waarvan een kardinaal-elector (augustus 2012).

Bisdommen[bewerken]

  • Aartsbisdom
    • Bisdom
Kerkprovincies en bisdommen in Colombia.

Nuntius[bewerken]

Pauselijk bezoek[bewerken]

Colombia heeft tweemaal een bezoek gehad van een paus.

Kardinalen[bewerken]

Het land heeft twee kardinalen, waaronder een kardinaal-elector (augustus 2012). De namen van electors zijn in de lijst in vet aangegeven. Tussen haakjes staat de datum van benoeming tot kardinaal.

Overleden kardinalen van Colombia[bewerken]

Andere kardinalen gerelateerd aan Colombia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005