Katholieke Kerk in Finland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Katholieke Kerk in Finland maakt deel uit van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het leiderschap van de paus en de Curie.

In Finland wonen ongeveer 11 500 katholieken en er zijn ongeveer 20 priesters en 40 religieuzen werkzaam. Het gehele land vormt één diocees (bisdom). Aan het hoofd hiervan staat de bisschop van het Bisdom Helsinki.

De Finnen werden tussen ca. 1150 en 1300 gekerstend. In de 16e eeuw koos Finland, als deel van Zweden, de kant van de Reformatie, waardoor het katholicisme in deze contreien bijna volledig verdween. In 1954 werd er weer een bisdom opgericht. Er zijn zeven plaatselijke parochies. Het belangrijkste kerkgebouw is de kathedraal in Helsinki (1860), gewijd aan Sint Hendrik van Uppsala.

In de kathedraal van Turku (Åbo) werd op 5 september 2009 de 62-jarige Teemu Sippo gewijd tot bisschop. Hij is de eerste katholieke bisschop van Finse origine sinds de Reformatie. De laatste Finse bisschop was Arvid Kurki, die in 1522 overleed. Paus Benedictus XVI benoemde Teemu Sippo in juni 2009[1]. Hij volgde de Pool Józef Wróbel op die een benoeming kreeg in zijn geboorteland. Voor hem waren de Nederlanders Willem ("Gulielmus") Cobben (1955-1967) en Paul Verschuren (1967-1998) bisschop van Helsinki.

De apostolisch nuntius voor Finland is aartsbisschop James Patrick Green, die tevens nuntius is voor Denemarken, Noorwegen, IJsland en Zweden.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]