Katholieke Kerk in Gabon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Katholieke Kerk in Gabon is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

Paters van de H. Geest begonnen in 1844 met de missionering. De missie besteedde veel aandacht aan het schoolwezen en de gezondheidszorg, kwam op voor de sociale rechten van de negers (mgr. Tardy) en streed voor een goede huwelijkswetgeving. In 1899 werd de eerste inlandse priester, en in 1961 de eerste eigen bisschop gewijd.

In 2005 waren ongeveer 711.000 (54%) van de 1.300.000 inwoners van Gabon katholiek.[1] De landsgrenzen vallen voor het grootste deel samen met die van de kerkprovincie Libreville, enkel de apostolische prefectuur Makokou valt hier niet onder maar valt direct onder de Heilige Stoel. De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Gabon. President van de bisschoppenconferentie is Timothée Modibo-Nzockena, bisschop van Franceville. Verder is men lid van de Association des Conférences Episcopales de la Région de l’Afrique Central en de Symposium des Conférences Episcoaples d’Afrique et de Madagascar.

Apostolisch nuntius voor Gabon is aartsbisschop Francisco Escalante Molina, die tevens nuntius is voor deRepubliek Congo.

Bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

Gabon

Gabon bestaat uit 6 bestuurlijke divisies, namelijk 1 metropolitaan aartsbisdom, 4 bisdommen en 1 apostolische prefectuur. De apostolische prefectuur valt net als het aartsbisdom direct onder de heilige stoel. De vier bisdommen zijn suffragaan aan het aartsbisdom.

Nuntius[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]