Katholieke Kerk in Marokko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal van Rabat in 2013

De Katholieke Kerk in Marokko is een onderdeel van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren er ongeveer 23.000 (0,08%) katholieken in Marokko.[1] Marokko bestaat uit twee aartsbisdommen, die direct onder de Heilige Stoel vallen. De bisschoppen zijn samen met collega's uit Algerije, Libië, Tunesië en de Westelijke Sahara lid van de bisschoppenconferentie van Noord-Afrika. President van de bisschoppenconferentie is Vincent Louis Marie Landel, aartsbisschop van Rabat (Marokko). Verder is men lid van de Symposium des Conférences Episcopales d’Afrique et de Madagascar.

Het land telt vijftien katholieke scholen.[2] Apostolisch nuntius voor Marokko is aartsbisschop Alfred Xuereb.

Marokko kent geen godsdienstvrijheid. Zo is het moslims verboden zich te bekeren tot een andere godsdienst, controleert de politie in Casablanca dat er geen moslims een kerk binnengaan en kunnen Marokkaanse moslims die zich bekeren tot het christendom niet gedoopt worden.[3] Voor soennitische moslims is het toegelaten hun geloof te verkondigen, maar voor sjiitische moslims en christenen is dit verboden en regelmatig worden christelijke zendelingen het land uitgezet.[4][5] Op pogingen om moslims te bekeren tot een andere godsdienst staat voor burgers van Marokko een gevangenisstraf van een half tot drie jaar.[6]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het christendom is aanwezig in Marokko sinds de Romeinse tijd. De Heilige Marcellus stierf in Tanger in de 3e eeuw. In de achtste eeuw verspreidde zich de islam. Na de inval van de moslims in Fez, in 711 na Christus, waarbij 50.000 christenen het leven lieten. Sinds Franciscus van Assisi vijf minderbroeders naar Marokko zond, zijn er steeds franciscanen in het land geweest. In de Franse koloniale tijd nam het aantal katholieken toe.

Bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

Marokko

Nuntius[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005. Gearchiveerd op 28 maart 2023.
  2. (fr) Enseignement Catholique au Maroc
  3. Christenen in Marokko - We spreken niet over Christus, maar leven Hem', Katholiek Nieuwsblad, 28 augustus 2009
  4. (en) Morocco expels five missionaries, BBC, 30 maart 2009. Gearchiveerd op 9 april 2023.
  5. (en) Morocco defends expulsion of Christian workers, BBC, 12 maart 2010. Gearchiveerd op 9 april 2023.
  6. U.S. Department of State, BUREAU OF DEMOCRACY, HUMAN RIGHTS, AND LABOR, July-December, 2010 International Religious Freedom Report: Morocco. Gearchiveerd op 28 september 2018.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]