Katholieke Kerk in Somalië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kathedraal van Mogadishu, vernietigd in 2008.

De Katholieke Kerk in Somalië is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

Ongeveer 100 inwoners van Somalië katholiek.[1][2] Tijdens de koloniale periode waren tijdens de piek in 1950 ongeveer 8.500 (0,7%) katholieken in het land, bijna allen afkomstig uit Italië.[2]

Het land bestaat uit een enkel bisdom, Mogadishu, dat direct onder de Heilige Stoel valt. De zetel van het bisdom is sede vacante sinds de laatste bisschop, Pietro Salvatore Colombo, vermoord werd in 1989.[3] Sinds 1990 is bisschop Giorgio Bertin apostolisch administrator. Bisschoppen uit Somalië zijn lid van de bisschoppenconferentie van de Arabische gebieden. President van deze bisschoppenconferentie is aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa O.F.M., apostolisch administrator van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem. Verder is men lid van de Association of Member Episcopal Conferences in Eastern Africa en de Symposium des Conférences Episcoaples d’Afrique et de Madagascar.

De apostolisch delegaat voor Somalië is aartsbisschop Luigi Bianco, diie ook apostolisch nuntius is voor Djibouti en Ethiopië.

Indeling[bewerken]

Kaart van Somalië

Apostolische delegatie[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. "Global catholic statistics 1905 and today", Albert J. Fritsch, SJ, PhD., 2005
  2. a b Statistieken op Catholic Hierarchy
  3. Artikel over de moord op bisschop Pietro Salvatore Colombo op catholicculture.org

Externe links[bewerken]