Katholieke Kerk in Vietnam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Saigon (thans Ho Chi Minh City)

De Katholieke Kerk in Vietnam telt zes miljoen gelovigen en is de op een na grootste katholieke gemeenschap in Zuidoost-Azië. Er zijn 26 bisdommen (waaronder drie aartsbisdommen) met 2228 parochies en 2668 priesters.

De Heilige Stoel heeft geen diplomatieke banden met het communistische Vietnam. De laatste jaren is er sprake van wederzijdse toenadering. Zo bezocht premier Nguyễn Tấn Dũng Paus Benedictus XVI in het begin van 2007. Ondanks het vooruitzicht van een betere bilaterale verstandhouding is de positie van christenen in Vietnam niet goed. Religieuze activiteiten staan in Vietnam veelal onder controle van de staat.

In 1984 werden alle broeders van de Congregatie van de Heilige Familie gearresteerd wegens "antirevolutionaire activiteiten". Ze werden zonder proces jarenlang gevangengenomen en hun klooster werd in beslag genomen. De congregatie heeft bij herhaling gevraagd om teruggave van het klooster en heeft geprotesteerd tegen de gevangenschap van haar leden.

Bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

Vietnam telt 26 bisdommen, waaronder 3 aartsbisdommen:

Martelaren van Vietnam[bewerken | brontekst bewerken]

De 117 Martelaren van Vietnam zijn 96 inheemse priesters en leken, elf Spaanse dominicanen en tien priesters van de Sociëteit van de Buitenlandse Missies uit Parijs. Paus Johannes Paulus II verklaarde hen heilig in 1988. De bekendste is de in 1839 overleden priester Andreas Dung-Lac. Van 24 november 2009 tot en met 6 januari 2011 viert de Katholieke Kerk in Vietnam het jubeljaar ter gedachtenis van deze martelaren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]