Katholieke Studentenactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Katholieke StudentenActie, afgekort tot KSA, (voorheen: Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke StudentenActie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd, afkorting KSJ-KSA-VKSJ) is een Vlaamse jeugdbeweging met een katholieke signatuur, ontstaan in 1928. KSA groeide uit over heel Vlaanderen en telde in 2015 zo'n 34.000 leden. Daarmee zijn ze de op twee na grootste jeugdbeweging in Vlaanderen. De organisatie biedt activiteiten aan kinderen van 6 jaar en ouder.

Huidige werking[bewerken]

Anno 2017 telt KSA ongeveer 35.000 leden, verspreid over 280 plaatselijke groepen.[1] Voor die leden worden wekelijks, voornamelijk op zaterdagnamiddag, activiteiten aangeboden: met een sterk verhaal, creatief uitgewerkte spelen, openluchtleven en opdrachten die zowel de vorming van de persoonlijkheid als de groepsband tegemoet moeten komen.

Met de nieuwe naam werd ook gekozen voor het koningsblauwe hemd als uniform. Dit wordt vaak gedragen in combinatie met oranje, rode of blauwe dassen.[2] Voorheen waren verschillende uniformen in gebruik, meestal met lichtblauwe of donkerblauwe hemden.

Geschiedenis[bewerken]

De KSA werd op 7 juni 1928 als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS gesticht door de Roeselaarse kanunnik Karel Dubois in het Klein Seminarie Roeselare. De eerste VKSJ-afdeling werd gesticht in 1930. Onder andere onder impuls van de plaatselijke KSA- en VKSJ-groepen die meer en meer gingen samenwerken, vormden zich vanaf 1978 ook gemengde groepen, die zich KSJ noemden.

Op 1 september 2015 werd de drievoudige naam KSJ-KSA-VKSJ herleid tot de KSA.[2]

Leeftijdsgroepen[bewerken]

In elke KSA-groep zijn de leden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Op die manier kunnen de activiteiten en begeleiding aangepast worden aan hun leeftijd (leeftijdsgerichte werking).
Plaatselijke groepen zijn vrij in het kiezen van het aantal leeftijdsgroepen en de naam ervan, maar op koepelniveau worden volgende benamingen gehanteerd:

  • Piepers, Kabouters, Leeuwkes & Sloebers (6-8 jaar, 1ste en 2de leerjaar)
  • Piepers, Pagadders, Kapoenen & Springers (8-10 jaar, 3de en 4de leerjaar)
  • Jongknapen, Roodkapjes & Joro's (10-12 jaar, 5de en 6de leerjaar)
  • Knapen, Jimmers & Knimmers (12-14 jaar, 1ste en 2de middelbaar)
  • Jonghernieuwers, Sjo'ers & Simmers (14-16 jaar, 3de en 4de middelbaar)
  • +16'ers (16-17 of 18 jaar, 5de en 6de middelbaar)
  • Hernieuwers, Leiding (+17 of +18 jaar)[3]

Evenementen[bewerken]

In het kader van hun leeftijdsgerichte werking organiseren KSA Nationaal en de verschillende provinciale werkkringen minstens tweejaarlijks voor elke leeftijdsgroep een initiatief. Het bekendste nationaal evenement is Joepie, een vierdaagse wandeltocht voor 14 tot 16-jarigen. Tijdens deze vier dagen wandelen zij richting een bepaalde stad.

Provinciale werkkringen[bewerken]

KSA telt vijf provinciale werkkringen waarvan iedere werkkring een eigen pedagogisch en financieel beleid voert. Ze bieden ondersteuning aan de lokale groepen en organiseren eigen initiatieven.
De vijf werkkringen zijn:

West-Vlaanderen is de enige provincie waarin twee werkkringen actief zijn. KSA Antwerpen-Brabant groeide uit de samenwerking van de twee provincies. Er bestaan wel twee verschillende secretariaten, maar de beroepskrachten die ze bezetten zijn gemeenschappelijk voor beide provincies en de activiteiten worden steeds georganiseerd voor alle groepen in beide provincies.

Externe link[bewerken]