Naar inhoud springen

Kathy Lindekens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathy Lindekens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam Kathy Lindekens
Geboren Antwerpen, 23 juni 1955
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Journaliste
Partij SP / sp.a
Functies
? - ? Journaliste BRTN
1990-1995 Voorzitter Kom Op Tegen Kanker
1995-1999 Lid Vlaams Parlement[1]
1995-1999 Secretaris Vlaams Parlement
1999-2001 Gecoöpteerd senator[2]
2001-2003 Gemeenteraadslid Antwerpen
2001-2003 Schepen Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Media
Literatuur

Kathy Lindekens (Antwerpen, 23 juni 1955) is een Belgische presentatrice en journaliste uit Vlaanderen. Ze was eveneens politica voor de sp.a.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Kathy Lindekens groeide op in Hoboken waar ze van 1966 tot 1972 middelbare school liep aan het Koninklijk Atheneum. Daarna studeerde ze aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT) af als licentiaat vertaler. Haar moeder, een journaliste, werkte onder meer als privé-secretaresse voor de gewezen socialistische premier Paul-Henri Spaak. Haar vader, eveneens journalist, was tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangene in Nazi-Duitsland.[3] Lindekens is gehuwd met sportjournalist François Colin met wie ze een zoon heeft.

Radio en Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de jaren 1980 en 1990 presenteerde ze radioprogramma's als Sportmarathon en Van Kattekwaad tot Erger op Radio 1. Op televisie presenteerde zij van 1987 tot 1988 het chansonprogramma Terugblik en het Chansongala in 1988, waarin ze ook zong. In 1989 richtte ze de tweejaarlijkse benefietactie Kom Op Tegen Kanker op. Een jaar later werd ze voorzitter van de gelijknamige vzw, die later zou fusioneren met de Vlaamse Liga tegen Kanker. Lindekens bleef voorzitter van Kom op tegen Kanker tot 1995.

Politica[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement van 21 mei 1995 werd ze verkozen in de kieskring Antwerpen. Ze bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot juni 1999. In het Vlaams Parlement lag zij met voorstellen van decreet aan de basis van de oprichting van het Kinderrechtencommissariaat en van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Van juni 1995 tot juni 1999 maakte ze als secretaris, bevoegd voor personeelszaken, deel uit van het Bureau (dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement.

Tussen 1999 tot 2001 zetelde ze als gecoöpteerd senator in de Senaat. Ze diende er wetsvoorstellen in voor de invoering van 30 kilometer per uur in de schoolomgeving en voor de instelling van speciaal opgeleide jeugdadvocaten voor minderjarigen in procedures bij de rechtbank.

In Antwerpen was Kathy Lindekens van 2001 tot 2003 gemeenteraadslid en schepen voor onderwijs en jeugd. Als schepen zette ze onder meer de hervorming en onderwijsvernieuwingsprojecten van het Stedelijk Onderwijs in gang, richtte er het samenwerkingsplatform voor schoolnetten 'BAOBAB' op en gaf er de aanzet tot een actieplan voor de brandveiligheid en de vernieuwing van schoolgebouwen. Samen met burgemeester Leona Detiège en schepen voor veiligheid Dirk Grootjans werkte zij het inclusief beleidsplan voor risicojongeren en veiligheid 'Visier' uit. Onder haar beleid werd onder meer het begeleidingscentrum voor jonge daders 'De Overstap' opgericht en de profilering van het jongerencultuurcentrum Trix uitgewerkt. In de zomer van 2001 tekende zij voor het participatief kinderfestival 'WHAM!' op straten en pleinen in het kader van 'Antwerpen Kindvriendelijke Stad'.

Na de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 stapte Kathy Lindekens, na het voltallige ontslag van het Antwerps stadsbestuur in de visa-affaire, uit de politiek en ging zij opnieuw werken voor de VRT. Daar presenteerde zij opnieuw de sportprogramma's op Radio 1 en 927Live. Samen met Andrea Croonenberghs werd ze het gezicht en de stem van 'SAM', een samenlevingsproject in de media van de Koning Boudewijnstichting en de VRT. Van 2005 tot 2008 maakte en presenteerde zij 'Allemaal Sam!' op Radio 2. Van 2008 tot aan haar pensioen in 2020[3] leidde ze jongerenprojecten op de openbare omroep, zoals 'De Overname' en 'VRT NXT INVASION'.

In 2003 werd onder impuls van Kathy Lindekens de Vlaamse vzw BEDNET opgericht. Deze vzw zorgt ervoor dat langdurig zieke en revaliderende kinderen in elke Vlaamse provincie via het internet aan hun klas worden gekoppeld en zo samen met hun klasgenoten de lessen kunnen blijven volgen.

Kathy Lindekens is lid van het uitvoerend comité van de Steunraad Antwerpen voor de Koning Boudewijnstichting.

Artistieke bezigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de jaren 1980 maakte Kathy Lindekens vertalingen van Franse en Engelse liedjes, die werden geregistreerd in de opnamestudio's van Radio2 Antwerpen en Radio 1 (Flagey). Het nummer 'Bang om je kwijt te zijn' (Jealous Guy van John Lennon) werd uitgebracht op single.
 • In 1986 trad ze met haar liedjesprogramma Seizoenen van liefde op in Vlaamse culturele centra.
 • In 1989 werkte zij mee aan de kinder-cd Het Droomschip van Frank De Gruyter, Piet Meeus en Hans Schmidt, ten voordele van Kom op tegen Kanker.
 • In 1991 schreef ze samen met Patrick Hiketick een liedje voor een overleden kankerpatiëntje, Cloë. Het werd ten voordele van Kom op tegen Kanker op single uitgebracht en verscheen nadien op een verzamel-cd met Vlaamse chansons.
 • In 1994 nam zij een luister-cd met dierenverhalen en versjes voor jonge kinderen op. Kathy Lindekens leest werd in 2010 opnieuw als luisterboek uitgegeven.
 • Van 1987 tot 2001 was Kathy Lindekens actief als recensente van kinderboeken. Van 2001 tot 2006 was zij juryvoorzitster van de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • "Fairtytales of New York by J.P.Donleavy, a translation with comments", licentiaatsverhandeling 1977
 • “Het gekkenhuis”, vertaling van “The Hothouse” van Harold Pinter voor KVS.
 • “Kattekwaad, vijftien jaar werken met kinderen”, uitgeverij Bakermat 1995
 • “Een steen in de rivier, dagboek van een politica”, Standaard Uitgeverij 1998
 • Voorwoord voor “Slotenmakers en gangstermeisjes” over kinderarbeid wereldwijd, NCOS 1998
 • “Alles komt altijd goed, Antwerps dagboek” , uitgeverij Houtekiet 2005
 • "Gelijke kansen op school, het kan!" co-auteur (HIVA), uitgeverij Plantyn 2008
 • “De jeugd deugt wel. Pleidooi voor participatie” Kinderrechtenforum / Beeldvorming over kinderen en jongeren 2009

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]