Katinka van Rood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Door Katinka Bruyn-van Rood ontworpen medaille
Reliëfportret van Ad van der Steur in de gevel van het stadhuis van Gouda door Katinka van Rood

Catharina Elisabeth (Katinka) van Rood (Maastricht, 11 juni 1913 - Wassenaar, 19 december 2000) was een Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en medailleur.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Rood was een leerlinge van Jan Bronner, hoogleraar aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Van Rood zelf was van circa 1948 tot 1984 de lerares beeldhouwen van prinses, later: koningin Beatrix.[2] Van Rood ontwierp voor Beatrix een groene draak, een beeld dat op het roer werd geplaatst van het koninklijk jacht de De Groene Draeck.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Rood werd door het Koninklijk Huis gevraagd om portretten te vervaardigen en medailles te ontwerpen. Van haar hand zijn de Herinneringsmedaille 1962 en de moderner bedoelde Huwelijksmedaille 1966, de munt geslagen bij het zilveren regeringsjubileum (1973) en de Inhuldigingsmedaille 1980.
  • Haar portretten werden ook voor Nederlandse munten gebruikt.
  • Voor het stadhuis van Gouda, maakte zij tijdens de restauratie van 1946 tot 1952 een bronzen portret van Koningin Juliana. Ook vervaardigde ze de portretkoppen van de architect Ad van der Steur en van de toenmalige burgemeester James, die in de sluitstenen van twee deuren in de westgevel van het stadhuis zijn aangebracht en de spuitende walvis in de sluitsteen boven een deur in de oostgevel[3].
  • Standbeeld van Aletta Jacobs - Amsterdam
  • Oorlogsmonument (vrouwenfiguur) - Bloemendaal (1948)
  • Postbode - Heiloo, op gevel voormalig postkantoor (1951)

Het beeld Spelende kinderen in het Amsterdamse Oosterpark werd lange tijd aan haar toegewezen, maar bleek van Gerda Rubinstein te zijn; hetgeen in 2010 aldus werd gecorrigeerd.

Relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Van Rood is driemaal gehuwd geweest. Met haar eerste man, de beeldhouwer Johan Limpers, zat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Hij werd in 1944 als verzetsstrijder gefusilleerd. Daarna trouwde ze met de jurist Jan Schouten van wie zij later scheidde. Van 1963 tot zijn dood was zij gehuwd met de schilder Jacob (Bob) Bruijn (1906-1989). Katinka van Rood signeerde haar werk ook met de namen Katinka Limpers-van Rood, Katinka Schouten-van Rood en Katinka Bruyn-van Rood.

Zie de categorie Katinka van Rood van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.