Katinka van Rood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Katinka van Rood
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Maastricht, 11 juni 1913
Overleden Wassenaar, 19 december 2000
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1928-2000
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Catharina Elisabeth (Katinka) van Rood (Maastricht, 11 juni 1913 - Wassenaar, 19 december 2000) was een Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en medailleur.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Rood was een leerlinge van Jan Bronner, hoogleraar aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Van Rood was een bekende van het Koninklijk Huis. Ze is van circa 1948 tot 1984 de lerares beeldhouwen geweest van prinses, later: koningin Beatrix.[2] Persoonlijk ontwierp Van Rood voor Beatrix een groene draak voor op het roer van het koninklijk jacht de De Groene Draeck. Ook ontwierp Van Rood verschillende penningen en munten voor het Koninklijk Huis. De penningen van haar hand zijn: de Herinneringsmedaille 1962, de moderner bedoelde Huwelijksmedaille 1966 en de Inhuldigingsmedaille 1980. Daarnaast ontwierp ze de 10 gulden munt geslagen bij het zilveren regeringsjubileum (1973) en de herdenkingsmunt voor de troonswisseling (1980).

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voor het stadhuis van Gouda maakte zij tijdens de restauratie van 1946 tot 1952 een bronzen portret van Koningin Juliana. Ook vervaardigde ze de portretkoppen van de architect Ad van der Steur en de toenmalige burgemeester James, die in de sluitstenen van twee deuren in de westgevel van het stadhuis zijn aangebracht en de spuitende walvis in de sluitsteen boven een deur in de oostgevel[3].
  • Plaquette van Aletta Jacobs - Tesselschadestraat, Amsterdam (1959)
  • Oorlogsmonument (vrouwenfiguur) - Bloemendaal (1948)
  • Postbode - Heiloo, op gevel voormalig postkantoor (1951)

Het beeld Spelende kinderen in het Amsterdamse Oosterpark werd lange tijd aan haar toegewezen, maar bleek van Gerda Rubinstein te zijn; hetgeen in 2010 aldus werd gecorrigeerd.

Relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Van Rood is driemaal gehuwd geweest. Met haar eerste man, de beeldhouwer Johan Limpers, zat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Hij werd in 1944 als verzetsstrijder gefusilleerd. Daarna trouwde ze met de jurist Jan Schouten, van wie zij later scheidde. Van 1963 tot zijn dood was zij gehuwd met de schilder Jacob (Bob) Bruijn (1906-1989). Katinka van Rood signeerde haar werk ook met de namen Katinka Limpers-van Rood, Katinka Schouten-van Rood en Katinka Bruyn-van Rood.

Zie de categorie Katinka van Rood van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.