Katja Retsin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katja Retsin
Retsin in 2014
Volledige naam Katja Martha Alberte Maria Retsin
Geboren 22 maart 1972
Land België
Jaren actief 1998-heden
Bekend van TMF (vj), 1 jaar gratis, Steracteur Sterartiest, De Rode Loper, Voor de Show
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Katja Martha Alberte Maria Retsin (Gent, 22 maart 1972) is een Vlaamse presentatrice en omroepster bij radio en televisie. Verder schrijft zij boeken en columns.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Retsin studeerde voor vertaler-tolk Engels-Spaans aan de VLEKHO in Brussel. Daarna volgde zij in Gent nog een opleiding Media en Communicatie, waardoor ze voor radio en televisie ging werken.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst was zij twee jaar productieassistente bij productiehuis IDTV, waarna ze haar kans waagde als vj bij muziekzender TMF. Na vier jaar stapte ze over naar de VRT, waar ze als omroepster en presentatrice aan de slag ging. In april 2008 zei Retsin de omroepstoel vaarwel[1] om zich meer te gaan concentreren op haar presenteerwerk. In 2009 ging Retsin terug omroepen. Na het overlijden van Yasmine en het vertrek van Sandrine Van Handenhoven was er dringend behoefte aan een nieuwe omroepster. Aangezien er geen nieuwe programma's voor haar klaarlagen, enkel de presentatie van De Rode Loper, kon ze terug omroepen.

Na de stopzetting van De Rode Loper in 2011 besloot Retsin niet langer exclusief te werken voor Eén. Haar laatste dag als omroepster was 26 juli 2011. In het najaar 2011 presenteerde ze The Bachelor op VTM en werd ze de een van de gezichten van het nieuwe showbizzprogramma Voor de Show.[2][3] Dat programma ging na anderhalf televisieseizoen al ter ziele en sinds de laatste uitzending op 21 december 2012 is het Gala van de Gouden Schoen op 23 januari 2013 nog de enige presentatieopdracht die Retsin heeft verricht.

Sinds oktober 2017 is ze aan de slag bij de regionale zender TV Oost.[4] Ze ging later nog aan de slag bij andere lokale zenders.[5]

Kledingwinkels[bewerken | brontekst bewerken]

Retsin opende op 8 september 2007 samen met haar schoonzus Barbara een dameskledingwinkel in het Gentse Sint-Denijs-Westrem, Close-up genaamd.[6] Op 26 augustus 2009 openden ze samen hun tweede winkel in Izegem. In augustus 2011 werd een derde zaak geopend in Maldegem.[7] In 2012 opende er een vierde winkel in Puurs,[8] in 2015 een vijfde in Lochristi.[9] Eind 2016 trok ze zich terug uit de keten.[10]

Actrice[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 is ze samen met haar man te zien als moeder van Dolfje in de musicalversie van het verhaal Dolfje Weerwolfje.[11]

Vanaf 2021 is Retsin ook te zien als actrice bij Het Farcetheater.[12]

Schrijfster[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast is Retsin ook actief als schrijfster van kinderboeken. Haar eerste boek heette Snot en het huisje van papier en werd geïllustreerd door haar schoonbroer Koen Schepens.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Retsin is getrouwd met de Vlaamse acteur Jan Schepens, met wie zij twee dochters en een zoon heeft.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • La Katja, verzameling columns
  • Snot en het huisje van papier
  • De roze tijgers

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]