Katwijk aan den Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katwijk aan den Rijn
Woonkern in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Katwijk aan den Rijn Wapen van Katwijk aan den Rijn
Details Details
Katwijk aan den Rijn (Zuid-Holland)
Katwijk aan den Rijn
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Katwijk Katwijk
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 25′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 11.790[1]
Overig
Postcode 2223
Netnummer 071
Foto's
Molenwijk
Molenwijk
Dorpskerk
Dorpskerk
Sloop oude Crocusstraat, eind 1986, op de achtergrond de Zonnebloemstraat.
Sloop oude Crocusstraat, eind 1986, op de achtergrond de Zonnebloemstraat.
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Katwijk aan den Rijn (ook: Katwijk aan de Rijn of Katwijk Binnen) is een kern in de gemeente Katwijk in de provincie Zuid-Holland met ongeveer 11.790 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Katwijk aan den Rijn ligt tussen Katwijk aan Zee, Valkenburg en Rijnsburg in. Het vormt eigenlijk een eenheid met al deze kernen. Katwijk aan den Rijn wijst op de oude monding van de Rijn die er voor de 11e eeuw liep. Katwijk aan den Rijn wordt voor het eerst genoemd in 1231, in het dorp verbleef toen Graaf Floris IV en men sprak er recht. Het dorp zelf was zo'n eeuw eerder ontstaan. In 1388 verloor het dorp zijn vismarkt aan het groeiende Katwijk aan Zee. De twee plaatsen vielen toen al onder hetzelfde bestuur, Katwijk, maar toen was dat een heerschap. Het oude Katwijk aan den Rijn leefde vooral van de land- en tuinbouw. Daarnaast waren er eeuwenlang lijnbanen en vond er ook vervoer over het water plaats. Zo fungeerde Katwijk aan den Rijn als een soort doorvoerhaven.

De laatste eeuw nam de Katwijkse groenteveiling een belangrijke plaats in. Katwijk was onder meer de grootste producent van waspeen in Europa. In het begin van deze eeuw verloor Katwijk die functie; de groenteveiling werd opgeheven.

De Roskam, de oude herberg in het centrum, vervulde eeuwenlang tot op de dag van vandaag een belangrijke functie. Er werd onder meer recht gesproken en in later tijden was het een poosje de vergaderlocatie van de schout en schepenen. Tegenwoordig is De Roskam nog altijd de centrale plek tijdens feesten en evenementen.

Katwijk aan den Rijn is al eeuwenlang verbonden aan de familie Van Wassenaer van Catwijck. Dit is een tak van het oude adellijke huis Wassenaer. Deze tak ontstond na het huwelijk in 1668 van Jacob van Wassenaer, heer van Voorschoten, van Duivenvoorde en Veur (1649-1707) met Jacoba van Lyere, vrouwe van de beide Katwijken en 't Zandt (1652-1693), dochter van Maria van Reigersberg, vrouwe van de beide Katwijken. De leden van de tak Van Wassenaer van Catwijck worden bijgezet in het familiegraf in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn. Het huidige familiehoofd is Arent van Wassenaer (baron).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voorzieningen[bewerken]

In Katwijk aan den Rijn is een klein centrum aan en rondom de Rijnstraat met onder andere een snackbar, bakker, supermarkt, boekhandel, doe-het-zelfzaak, fietsenmaker en slager. Midden in de Molenwijk ligt een klein winkelcentrum: een supermarkt en enkele winkels.

Molenwijk en Cleijn Duin[bewerken]

De Molenwijk in Katwijk aan den Rijn, is een wijk die veel naoorlogse flats had, waarvan er vanaf 1986 vele gesloopt zijn. Een nieuwe flat 'de Molenburgh' werd gebouwd alsmede vele eengezinswoningen. Ook werden er een aantal flats gerenoveerd, zoals een flat aan de Tulpstraat met daaronder een aantal winkels en het bekende café, "het Wachtje" en een paar andere flats. Begin jaren '70 werden er een aantal modernere grote flats bijgebouwd aan de Zonnebloemstraat (1x), Asterstraat (3x), Ranonkelstraat (2x) en Violierstraat (1x). De laatste bebouwingen in de Molenwijk waren in de jaren '90 en begin deze eeuw; de Gerberastraat, twee kleine flats en een straat met eengezinswoningen en een gebouw aan de Tulpstraat (een dokterspost en een apotheek en de (nieuwe) Crocusstraat, met appartementen).

De wijk Cleijn Duin ligt volgens de gemeente Katwijk ook in Katwijk aan den Rijn. De meningen waren hier vroeger over verdeeld. De provinciale weg 206 werd vaak als scheiding tussen Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn gezien. De nieuwbouwwijk (in) de Zanderij ligt ook nog voor de N206, echter valt deze ook onder Katwijk aan den Rijn.

Het gemeentehuis van Katwijk ligt in Katwijk aan den Rijn terwijl de burgemeesterswoning, tegenover het gemeentehuis, in Katwijk aan Zee ligt. Dit is bewust gedaan om onder andere onenigheid onder de bevolking te voorkomen.

Najaarsfeesten[bewerken]

De (Oranje)Najaarsfeesten in Katwijk aan den Rijn worden eind augustus georganiseerd. Sinds de jaren 90 op steeds grotere schaal. Met een pop/rockfestival (Oranjerock), kermis, braderie, een optreden van een Nederlandse artiest met Nederlandstalig repertoir, en vele andere evenementen zoals bijna elk jaar een recordpoging met vele mensen voor het Guinness Book of Records. De meeste activiteiten worden in het oude dorp (rondom de Rijnstraat) georganiseerd. Wegens bebouwing van het terrein waar tot en met 2010 Oranjerock plaatsvond (de Zanderij) en er festivaltenten stonden waar ook artiesten optraden, bestond de kans dat de festiviteiten in 2011 ingeperkt zouden worden, wat niet gebeurd is, aangezien het terrein nog braak ligt. In 2011 zijn de festiviteiten wederom grootschalig. Een Katwijkse wethouder van het CDA is voor het beperken van de festiviteiten van de najaarsfeesten onder andere omdat het veel bezoekers van buiten de gemeente Katwijk aantrekt.

Het 4wheeldrive-evenement en de motorcross in de Zanderij zijn geschrapt uit het Najaarfeestprogramma van de Oranjevereniging van Katwijk aan den Rijn. Dit heeft te maken met bezwaren over geluidsoverlast en de oprukkende bebouwing, volgens voorzitter Jan de Winter. Ondanks dat het bestuur van de Oranjevereniging het niet helemaal eens is met de klachten, hebben zij toch besloten de klachten van de omwonenden zwaarder te laten wegen en zijn deze evenementen dus geschrapt in augustus 2011.[2]

Blauwe Tram een week terug in Katwijk[bewerken]

NZH-motorwagens A 106 en A 327 in de Rijnstraat te Katwijk rijden een pendeldienst op een tijdelijk tramspoor; 29 augustus 2015.

In de laatste week van augustus 2015 keerde de Blauwe Tram voor een week terug in Katwijk aan den Rijn. Door de Oranjevereniging van Katwijk aan den Rijn, samen met de Tramweg-Stichting en de Stichting Historisch Genootschap de Blauwe Tram, werd een 400 meter lang spoor door de Rijnstraat gelegd. Hierop werd van 24 t/m 29 augustus een pendeldienst gereden met de NZH-motorwagens A 106 en A327. Omdat er geen bovenleiding was reed tussen de beide wagens een generatorwagen mee die zorgde voor de stroomvoorziening.

Dorpslied[bewerken]

Tijdens de najaarsfeesten, van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, in 2008, werd het 'dorpslied' onthuld.[3]

Het refrein:

Katwijk aan den Rijn
Katwijk aan den Rijn
Er moet er één het centrum zijn
En dat is Katwijk aan den Rijn
Het kan er zo gezellig zijn
Dit dorp aan de Rijn

Zie ook[bewerken]

De mens hij is als een bloem die bloeit op het veld van Gosse Dam (Nieuwe begraafplaats, Blekerij)