Naar inhoud springen

Katwilg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Katwilg
Katwilg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht:Salix (Wilg)
Soort
Salix viminalis
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Katwilg op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De katwilg (Salix viminalis) of teenwilg is een plant uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Het is een tweehuizige boom die van nature voorkomt in Europa en Azië.

De katwilg vormt meestal een struik, maar kan ook een boom vormen, die tot 6 (10) m hoog kan worden. Ze komen voor in grienden en aan rivieroevers. De katwilg is gemakkelijk vegetatief te vermeerderen en wordt dikwijls aangeplant vanwege de lange twijgen, die voor het vlechten van manden gebruikt worden. De dikkere takken worden als bonenstaken gebruikt. Ook worden ze soms geknot en vormen dan een knotwilg. De zilverwitte, mannelijke katjes worden als sierkatjes gebruikt in onder meer kerststukjes.

De bast van oude struiken en bomen is gegroefd. De twijgen zijn geel of olijfkleurig en aanvankelijk grijsachtig behaard.

Bladeren[bewerken | brontekst bewerken]

De verspreid staande, lange, gegolfde, matgroene bladeren van de katwilg verschijnen direct na de bloei en zijn aan de rand naar beneden omgerold. Ze zijn 10-25 × 0,5-1,5 cm breed en hebben een zijdeachtig behaarde onderkant. De haren staan allemaal één kant uit en de zijnerven aan de onderkant zijn duidelijk uitspringend. De bladsteel is 0,5-1,5 cm lang. De lancetvormige steunblaadjes blijven niet lang aanwezig.

Katjes[bewerken | brontekst bewerken]

De katwilg heeft 1,5–3 cm lange mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes zijn wat langer. De schutbladen hebben een zwartbruine top met aan de voet een lichtere kleur. Ze bloeien in maart en april. De meeldraden hebben gele helmknoppen. Vrouwelijke katjes hebben lange stijlen en stempels. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen hebben één honingklier.

De vrucht is een doosvrucht. De zaden hebben een haarkuif, waardoor ze door de wind verspreid worden.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Door de vroege bloei is de katwilg een geliefde bijenplant.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De katwilg is een kensoort voor de klasse van wilgenvloedbossen en -struwelen (Salicetea purpureae).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]