Kaufhaus des Westens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaufhaus des Westens (KaDeWe), Berlijn
Serre in 2005
Logo

Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxueuzere soort. Het aantal medewerkers van het warenhuis bedraagt ongeveer 2400. KaDeWe is net iets kleiner dan Harrods in Londen, en is sinds juni 2015 eigendom van de Thaise Central Group.

Het warenhuis werd in 1907 gesticht door Adolf Jandorf en vierde in 2007 dus zijn 100-jarig bestaan. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect Johann Emil Schaudt. De naam Kaufhaus des Westens (Warenhuis van het Westen) verwijst naar de ligging ten westen van de historische binnenstad, in een gebied waar vanaf het begin van de twintigste eeuw een nieuw commercieel en uitgaanscentrum ontstond. Tijdens de deling van Berlijn kreeg het westen uiteraard ook een politieke connotatie. De City-West, waarin het KaDeWe ligt, ontwikkelde zich in deze periode overigens tot hét centrum van West-Berlijn.

Bij de ingang wordt een kaart van het warenhuis aangeboden, die nodig is, omdat de architectonische indeling van het warenhuis het de bezoeker niet makkelijk maakt en omdat het zo groot is. De zesde etage is de Feinschmeckeretage, daar worden veel verschillende delicatessen aangeboden. Men kan er ook eten.

In het najaar van 2023 wordt er filiaal van het KaDeWe geopend in het voormalige Carsch-haus in Düsseldorf. In de herfst van 2024 wordt een filiaal geopend in een nieuwbouwpand in Wenen op de locatie van het voormalige warenhuis Leiner.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kaufhaus des Westens op Wikimedia Commons.