Naar inhoud springen

Kaufhaus des Westens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaufhaus des Westens
Logo
Groot­aandeelhouders Central Group (50,1%), Signa Gruppe (49,9%)
Oprichting 27 maart 1907
Oprichter(s) Adolf Jandorf
Werknemers 1900
Sector Detailhandel
Industrie Warenhuis
Website kadewe.de
Portaal  Portaalicoon   Economie
Berlijn
Kaufhaus des Westens
KaDeWe
Kaufhaus des Westens
Locatie
Locatie Tauentzienstraße, Schöneberg, Vlag van de Duitse deelstaat Berlijn Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Coördinaten 52° 30′ NB, 13° 20′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik warenhuis
Bouw gereed 1907
Dimensies
Vloeroppervlak 60.000 m²
Architectuur
Bouwstijl Neoclassicisme
Verdiepingen 8
Bouwinfo
Architect Johann Emil Schaudt
Eigenaar RinascenteBewerken op Wikidata
Detailkaart
Kaufhaus des Westens (Berlijn)
Kaufhaus des Westens
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Berlijn
Serre in 2005
Logo

Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche.

Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxueuzere soort. Het aantal medewerkers van het warenhuis bedraagt ongeveer 2400.

Bij de ingang wordt een kaart van het warenhuis aangeboden, die nodig is, omdat de architectonische indeling van het warenhuis het de bezoeker niet makkelijk maakt en omdat het zo groot is. De zesde etage is de Feinschmeckeretage, daar worden veel verschillende delicatessen aangeboden die ter plaatse kunnen worden genuttigd.

In januari 2024 heeft het bedrijf een insolventie-procedure gestart bij de rechtbank.[1] KaDeWe kampt het hoge huurkosten en Signa Gruppe weigert de huur te verlagen.

Het warenhuis werd in 1907 gesticht door Adolf Jandorf en vierde in 2007 dus zijn 100-jarig bestaan. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect Johann Emil Schaudt. De naam Kaufhaus des Westens (Warenhuis van het Westen) verwijst naar de ligging ten westen van de historische binnenstad, in een gebied waar vanaf het begin van de twintigste eeuw een nieuw commercieel en uitgaanscentrum ontstond. Tijdens de deling van Berlijn kreeg het westen uiteraard ook een politieke connotatie. De City-West, waarin het KaDeWe ligt, ontwikkelde zich in deze periode overigens tot hét centrum van West-Berlijn.

In december 2012 kocht het Oostenrijkse Signa Gruppe KaDeWe en zestien Karstadtvestigingen.[2] In totaal betaalde Signa hiervoor zo'n 1,1 miljard euro van het HighStreet consortium bestaande uit Whitehall en beleggingsfondsen van Goldman Sachs en Deutsche Bank. In juni 2015 nam La Rinascente, een onderdeel van de Thaise Central Group, een meerderheidsbelang van 50,1% in diverse Duitse warenhuizen waaronder KaDeWe.[3] De rest van de aandelen KaDeWe bleef in handen van Signa.

  • (de) KaDeWe
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kaufhaus des Westens op Wikimedia Commons.