Kawanishi H6K

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kawanishi H6K
Kawanishi H6K
Algemeen
Rol Patrouille Vliegboot
Bemanning 9
Status
Gebruik Japan (1938)
Afmetingen
Lengte 25,63 m
Hoogte 6,27 m
Spanwijdte 40 m
Vleugeloppervlak 170 m²
Gewicht
Leeggewicht 11.707 kg
Startgewicht 17.000 kg
Krachtbron
Motor(en) 4x Mitsubishi Kinsei 43 stermotoren met 1000 pk elk
Prestaties
Topsnelheid 331 km/h
Actieradius 6.580 km
Dienstplafond 9.610 m
Bewapening
Boordgeschut 1x 7.7-mm Type 97 snelvuurkanon in neus; 1x Type 97 snelvuurkanon op vliegtuigrug; 2x Type 97 snelvuurkanonnen in het middengedeelte; 1x 20-mm Type 99 kanon in de staarttoren
Bommen 2 x 800 kg torpedo's of 1.000 kg bommen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Kawanishi H6K (Japans: 九七式大型飛行艇, "Marine Type 97 Grote Vliegboot") was een patrouille-vliegboot-bommenwerper van de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht tijdens de oorlog in de Stille Oceaan, en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden noemden deze type vliegboot, Mavis (Japanse bommenwerpers en watervliegtuigen kregen vrouwen namen, Jagers mannen namen). De werkelijke Japanse benaming was "Marine Type 97 Grote Vliegboot" (九七式大型飛行艇). Dit viermotorige type vliegboot was dit dan ook wel degelijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegtuig werd ontworpen in aan de hand van een specificatie van de Japanse Keizerlijke Marine uit 1934[1] en er werd gebruikgemaakt van kennis die het Kawanishi team had opgedaan doordat het de Short Brothers fabriek had bezocht in Groot-Brittannië. Die hadden in die periode de leiding in de wereld voor het produceren van vliegboten. Maar het toestel vertoonde ook veel overeenkomst met de op dat ogenblik gangbare Franse en Amerikaanse ontwerpen[1][2]. Het Type S, zoals het door Kawanishi werd genoemd, was een groot en omvangrijk, vier motorig vliegtuig met tweelingstaart en een vleugelophanging net zoals de geallieerde Consolidated PBY Catalina's, met een netwerk van vleugelstutten en drijfvlotters aan beide vleugeluiteinden. Onderaan het vliegtuig was een "bootvorm" voorzien voor het landen in zee. De H6K "Mavis" kon echter ook op landingsbanen landen met behulp van in- en uitklapbare wielen. Tijdens het landen op het water waren deze wielen ingeklapt. De 40 meter brede vleugels waren boven de romp geconstrueerd.

Vier[3] prototype's werden geconstrueerd, eerst voor het maken van proeven voor de handeling op het water en in de lucht, en ten slotte met meer passende krachtigere motoren. De eerste proefvlucht werd gehouden op 14 juli 1936 en ze werd bij de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht ingeschreven als Marine Type 97 Grote Vliegboot, en kreeg later de code aanduiding H6K. Er werden uiteindelijk 215 van gebouwd[3].

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De H6K werd gebruikt vanaf 1938, eerst in de Tweede Chinees-Japanse Oorlog en later tijdens de Tweede Wereldoorlog over de Grote Oceaan. Ze had een uitstekend vliegbereik en was in staat tot de onderneming van een 24-uren-durende patrouillevlucht. Ze werd gebruikt voor langeafstandsvluchten vanuit Rabaul en Nederlands Oost-Indië en konden zo grote delen van Australië bereiken.

Het vliegtuig weerstond aanvankelijk de kogelinslagen van de lichte mitrailleurs van jagers uit het begin van de oorlog, maar toen de nieuwere generaties van jachtvliegtuigen er aankwamen was ze te kwetsbaar en ook te traag voor de geallieerde jachtvliegtuigen. Ze bleef echter in dienst in gebieden waar het risico van vijandelijke onderschepping laag was. Daar werd ze gebruikt voor verkennings-, vracht- en verbindingsvluchten. In de frontlijndienst werd ze vervangen door de Kawanishi H8K. Soms werd de "Mavis" toch ingezet tegen zwakkere doelen, zoals vijandelijke vrachtschepen of minder bewapende landinstallaties.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Sommigen van hen bleven nog vliegen in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog, maar niet meer vandaag de dag. Ze waren gevorderd als oorlogsschatting en om het herstel van de eilandverbindingen te verwezenlijken.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

  • H6K1: Ontwikkeling van de prototypes met (aanvankelijk) vier Hikari 2-motoren (4 gebouwd).
  • H6K1 Marine Vliegboot Type 97 Model 1: Prototypes met 1.000 pk Mitsubishi Kinsei 43-motoren (3 gebouwd).
  • H6K2 Model 11: Eerste productiemodel. Inbegrepen twee H6K2-L voor officieren- en ambtenaren-transportmogelijkheden (10 gebouwd).
  • H6K2-L Marine Transport Vliegboot Type 97: Onbewapend transportversies van de HK2, met Mitsubishi Kinsei 43-motoren (16 gebouwd).
  • H6K3 Model 21: Gewijzigde transportversies van H6K2 voor VIP's en hoge rangofficieren (2 gebouwd).
  • H6K4 Model 22: Grotere productieversies, gewijzigde H6K2 met herbewapening, sommigen met 930 pk Mitsubishi Kinsei 46-motoren, met brandstoftanks van 1.708 liter tot 2.950 liter inhoud. Inbegrepen twee H6K4-L transport versies (10 gebouwd).
  • H6K4-L: Transportversies van H6K4, gelijkend op de H6K2-L, maar met Mitsubishi Kinsei 46-motoren, inbegrepen twee betaalbare versies van H6K4 (20 gebouwd).
  • H6K5 Model 23: Aangepast met een 1.300 pk Mitsubishi Kinsei 51- of 53-motoren en een nieuwe boventoren verplaatst in de open positie (36 gebouwd).
  • H6K totale productie (alle versies): 215 stuks.

Vergelijkbare vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgorde aanduiding ontworpen modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kawanishi H6K van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.