Kazou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Kazou vermeld op een sjaaltje van verbond Antwerpen.

Kazou is de jongerenorganisatie van de Christelijke Mutualiteit (CM) en heeft als hoofddoel het organiseren van vakanties voor kinderen en jongeren van 7 tot en met 18 jaar. Deze vakanties kunnen uiteenlopende thema's hebben. In de zomer zijn er specifieke thema-vakanties en algemene zee- zon- en strandvakanties maar ook avontuurlijke en relax-vakanties voor de oudere leeftijden. In de winter ligt de nadruk op wintersport. Jaarlijks nemen ongeveer 8.000 vrijwilligers deel aan de organisatie van de jeugdvakanties.

Naast het organiseren van de reguliere zomer- en wintervakanties zet Kazou ook in op inclusie-werking en JOMBA-werking (vakanties voor kinderen en Jongeren Met Bijzondere Aandacht) voor jongeren met een handicap, een gedragsstoornis of andere beperking. Ook houdt Kazou zich bezig met het organiseren van cursussen voor de opleiding van eigen monitoren, hoodmonitoren en instructoren. Deze cursussen worden erkend door de Vlaamse overheid.

De organisatie ontstond in 1947 onder de naam Preventieve Luchtkuren. Onder invloed van mei'68 werd de organisatie vernieuwd en werd vanaf 1971 de naam Jeugd & Gezondheid aangenomen. Sinds 2006 draagt ze de huidige naam, deze verwijst naar het homofone muziekinstrument kazoo. Dit is een verwijzing naar een van de pijlers van Kazou; iedereen kan een kazoo bespelen, net zoals iedereen mee mag met Kazou.

Zoals hierboven vermeld staat, is de werking van deze organisatie gebaseerd op pijlers of krachtlijnen. Deze zijn:In groep, Groei, Respect, Zinspelend en Solidariteit. De organisatie werkt, zoals de moederorganisatie met een regionale (verbondelijke) structuur.

De moederorganisatie (CM) is eigenaar van verschillende vakantieverblijven, onder andere het domein Massembre in Heer-sur-Meuse. Vroeger was ze ook eigenaar van het Maloja Palace in het Zwitserse Maloja. Vanaf 1962 organiseerde de jeugddienst er bergvakanties voor 14-jarigen tot het complex na meer dan 40 jaar vanwege de verminderde belangstelling voor wandelvakanties werd verkocht. Andere bekende vakantiebestemmingen waren Westouter, Spa, Amberloup (verkocht), de Zwitserse plaatsjes Melchtal.

Vandaag heeft Kazou een uitgebreid aanbod aan vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland.

Verbonden[bewerken]

Kazou bestaat uit 16 verbonden, verspreid doorheen heel Vlaanderen:

 1. Kazou Antwerpen
 2. Kazou Brugge
 3. Kazou Leuven
 4. Kazou Limburg
 5. Kazou Midden-Vlaanderen - Aalst
 6. Kazou Midden-Vlaanderen - Gent
 7. Kazou Midden-Vlaanderen - Leie en Schelde (Deinze)
 8. Kazou Midden-Vlaanderen - Meetjesland
 9. Kazou Midden-Vlaanderen - Vlaamse Ardennen
 10. Kazou Oostende
 11. Kazou Roeselare-Tielt
 12. Kazou Regio Mechelen-Turnhout
 13. Kazou Sint-Michielsbond
 14. Kazou Waas en Dender
 15. Kazou West-Vlaanderen
 16. Kazou Zuid-West-Vlaanderen

Bron[bewerken]

 • Majke Jongen, Ma, met ons gaat alles goed. Preventieve Luchtkuren - Jeugd & Gezondheid. 50 jaar jongeren in beweging in de Christelijke Mutualiteit, 1947-1997, Uitgever: Jeugd & Gezondheid vzw, 1997. Zie inhoudstafel en abstract : Kadoc, Varia 7
 • Kazou, visietekst - Kazou, Uitgever: Kazou vzw : pdf