Kazuhiko Kato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kazuhiko Katō (加藤 和彦, Katō Kazuhiko), bijg. Tonovan (トノヴァン), (Kioto, 21 maart 1947Nagano, 17 oktober 2009) was een Japans platenproducer, liedjesschrijver en zanger.

Kato startte zijn muzikale loopbaan in het midden van de jaren 1960 als lid van de Folk Crusaders. Van Kaettekita Yopparai (Ik leef maar tweemaal), hun psychedelische debuutsong geschreven door Kato, dat in 1967 uitkwam, werden 1,3 miljoen exemplaren verkocht en werd een der best verkochte singles van de vroege Japanse populaire muziekindustrie.

Na de ontbinding van "Folk Crusaders" in 1970, kende Kato succes met zijn activiteiten als producer voor andere muzikanten, zoals Shigeru Izumiya, Mariya Takeuchi en Takuro Yoshida. Vooral met de Sadistic Mika Band, het project dat hij samen met zijn eerste echtgenote Mika Fukui opzette, kreeg hij internationaal veel waardering. Hun album Kurofune (The Black Ship) uit 1974 wordt beschouwd als een der belangrijkste Japanse rockalbums uit het midden van de jaren 1970. De Sadistic Mika Band ging verschillende malen uit mekaar en kwam weer samen, met nieuwe vocalisten als Yumi Matsutoya, Karen Kirishima en Kaela Kimura.

Als componist vormde hij met zijn tweede echtgenote, wijlen Kazumi Yasui, een team. De meeste van de liedjes die zij schreven, werden opgenomen en geproduceerd door Kenji Sawada. In 1990 maakte Kato samen met de grafische kunstenaars Haruhiko Shono en Kuniyoshi Kaneko, de muziek voor het bekroonde Japanse computerspel Alice.