Kees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor het gelijknamige hoorspel, zie Kees (hoorspel). Voor het hondenras, zie Keeshond.

Kees of Cees is een voornaam die vooral in Nederland voorkomt. Hoewel de naam meestal voor mannen gebruikt wordt, zijn er ook vrouwelijke naamdragers. Voorbeelden hiervan zijn Kees uit de film en serie Flodder en de hoofdpersoon uit Kees & Co.

Kees is een verkorting van Cornelis (of Cornelia), wat waarschijnlijk de gehoornde betekent, afgeleid van het Latijnse cornu (hoorn). De variant Cees kan ook een verkorting zijn van Cornelis en wordt dan meestal als Kees uitgesproken. Cees kan echter ook een verkorting zijn van Caesar, en dan is de uitspraak Sees.

Deze typisch Nederlandse voornaam is misschien ook een helft van de oorsprong van het Amerikaanse woord Yankee. Na het verlies van de stad New York, dat ooit een Nederlandse nederzetting met de naam Nieuw-Amsterdam was, bleven daar een heleboel Nederlanders. Omdat de voornamen Jan en Kees zo typisch waren, noemden de nieuwe eigenaars, de Britten, de oorspronkelijk bewoners "Jan-Kees". Na een eeuw of twee werd dat Yankee. Na de Amerikaanse Burgeroorlog was de naam breder in gebruik, als een naam voor alle mensen die uit de noordelijke staten kwamen. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog betekende Yankee, dankzij de Engelsen, ook een Amerikaan in het algemeen.

Leesplankje[bewerken]

Kees op het leesplankje

De naam komt ook voor op het leesplankje van Cornelis Jetses, dat op Nederlandse scholen werd gebruikt (aap, noot, Mies, Wim, zus, Jet etc).

Bekende Nederlandse naamdragers[bewerken]

Cees[bewerken]

Kees[bewerken]

Fictief figuur[bewerken]

Externe link[bewerken]

Alle pagina's die met Cees beginnen
Alle pagina's die met Kees beginnen