Kees Dunselman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornelis Albertus (Kees) Dunselman (Den Helder, 11 oktober 1877Amsterdam, 14 maart 1937) was een Nederlands kunstschilder.

Leven en werk[bewerken]

Dunselman werd opgeleid aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie te Amsterdam. Zijn grote voorbeeld was zijn vijftien jaar oudere broer, de kerkschilder Jan Dunselman. Later zouden zij nauw samenwerken. Hij heeft altijd enigszins in de schaduw van Jan gestaan. Zo werd hij pas in 1906 lid van de Katholieke Kunstkring De Violier, waarvan Jan een van de oprichters was. Verder was hij lid van Arti et Amicitiae en van het AKKV. Werk van Kees Dunselman is ondergebracht bij Stichting Museum Amstelkring, [Museum Ons' Lieve Heer op Solder]. Kunsthistoricus Bernadette van Hellenberg Hubar doet onderzoek naar het werk van de gebroeders Dunselman.[1]

In 1932, toen Dunselman zijn zilveren huwelijksfeest vierde in de Obrechtkerk in Amsterdam, kreeg hij uit handen van mgr. J.Olav Smit, kanunnik van St. Pieter te Rome, een hoge pauselijk onderscheiding uitgereikt, die van Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.

Kruiswegstaties - muurschilderingen[bewerken]

een selectie: