Kees de Bever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees de Bever
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Geboortedatum 26 maart 1897
Geboorteplaats Vught
Overlijdensdatum 9 januari 1965
Overlijdensplaats Eindhoven
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Sint-Willibrorduskerk te Hedel (1949)
De Kerk van Maria Boodschap te Goirle (1939)
Villa Chartroise in Raamsdonksveer (1941)
De Onze Lieve Vrouw Hemelvaartskerk in Raamsdonksveer (1957)

Cornelis Hubertus (Cees) de Bever (Vught, 26 maart 1897 - Eindhoven, 9 januari 1965), waarnaar doorgaans als C.H. de Bever wordt gerefereerd, was een Nederlandse architect die gerekend wordt tot de Delftse School.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Bever was de zoon van een timmerman en werd opgeleid aan de Koninklijke School te 's-Hertogenbosch. Aanvankelijk werkte hij op het architectenbureau van W.G. Welsing te Arnhem en 's-Gravenhage. Vanaf 1921 werkte hij bij het architectenbureau van Louis Kooken, trouwde met diens dochter, en vanaf 1933 ging het bureau Kooken en De Bever heten. Na de dood van Kooken in 1940 heette het architectenbureau "De Bever".

Zijn eerste werken waren sterk beïnvloed door De Stijl, terwijl hij later de denkbeelden van de Delftse School tot uitvoering bracht. Deze katholieke architect bediende zich in zijn werk van vele traditionalistische elementen. In zijn laatste werken kan men ook elementen uit de Bossche School terugvinden.

Hij ontwierp tal van bouwwerken, waaronder vele kerken. Zijn belangrijkste werk dateert uit de jaren 30 van de 20e eeuw en uit de Wederopbouwperiode. Enkele van zijn werken zijn op de lijst van monumenten uit de Wederopbouwperiode terechtgekomen.

Na zijn dood werd het architectenbureau overgenomen door zijn zoons Leo de Bever en Loed de Bever. Het bestaat nog steeds en is nu in handen van kleinzoon Stefan de Bever.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]