Keizerlijke Orde van de Kroon van Indië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De versierselen van een dame in de orde.

De Keizerlijke Orde van de Kroon van Indië (Engels: Imperial Order of the Crown of India) is een damesorde die werd gesticht op 31 december 1877 door Victoria van het Verenigd Koninkrijk, keizerin van India. De onderscheiding was bedoeld om de herinnering levend te houden van het aannemen van de titel van keizerin van Indië door Victoria, op de daaropvolgende nieuwjaarsdag.

De orde heeft een klasse en het juweel is met parels (op de rand en de letter "V") en turkooizen) (op de "I") uitgevoerd. Het juweel hangt aan een lichtblauwe zijden strik met witte randen.

De orde werd verder vooral verleend aan de echtgenote en dochters van de gouverneur-generaal van Brits-Indië, de gouverneurs van Madras en Bombay en de staatssecretaris voor Indië. De orde werd ook aan de echtgenotes van de Indische vorsten verleend. De prinsessen van het Verenigd Koninkrijk werden op hun achttiende verjaardag in de orde opgenomen.

De orde heeft nu nog maar één lid, koningin Elizabeth, die door haar vader, koning George VI, in de orde werd opgenomen vlak voordat India onafhankelijk werd. De orde is formeel nooit afgeschaft en de Britse koningin is de grootmeester van de orde.

Aan de orde is geen adeldom verbonden. De dames plaatsen de letters "C.I" achter hun naam.