Kellogg Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kellogg Company
Logo
Hoofdkwartier van het bedrijf in Battle Creek (Michigan)
Eigendom Beursgenoteerde onderneming
Beurs NYSE: K
Oprichting 1906
Sleutelfiguren Steven A. Cahillane (voorzitter en CEO)
Hoofdkantoor One Kellogg Square, Battle Creek (Michigan)
Werknemers 34.000 (2018)
Producten Ontbijtgranen en snacks
Sector Consumentengoederen
Omzet/jaar US$ 13,5 miljard (2018)
Winst/jaar US$ 1,3 miljard (2018)
Website http://www.kelloggcompany.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Kellogg Company (NYSE: K), vaak verkort tot Kellogg of Kellogg's, is een Amerikaanse producent van voedingsmiddelen. Het bedrijf, vooral bekend van de Kellogg's-cornflakes, is de grootste producent van ontbijtgranen in de Verenigde Staten.

De Kellogg Company is genoteerd aan de New York Stock Exchange en maakt deel uit de S&P 500-beursindex. Het bedrijf staat op plaats 226 in de Fortune 500 (2017).[1]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf beheert meer dan 100 Amerikaanse A-merken. Kellogg verkoopt voornamelijk ontbijtgranen; naast Kellogg's-cornflakes zijn dat bekende merken als Rice Krispies, Special K, Frosted Flakes en Raisin Bran. Daarnaast produceert Kellogg onder meer koekjes, crackers en snacks. Kellogg heeft een aantal dochterbedrijven, waaronder het in 2001 aangekochte Keebler, de op een na grootste producent van koekjes en crackers in de VS. In Noord-Amerika wordt driekwart van de omzet gerealiseerd.

Enkele merknamen van Kellogg's[bewerken | brontekst bewerken]

Special K, een ontbijtgraan geproduceerd door Kellogg
  • Special K
  • Coco Pops
  • Honey Loops
  • All Bran
  • Pop-Tart
  • Smacks
  • Pringles
  • Frosted Flakes

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1897, toen John Harvey Kellogg (uitvinder van de cornflakes) en zijn broer Will Keith Kellogg de Sanitas Food Company begonnen om cornflakes te verkopen. De broers kregen ruzie over het toevoegen van suiker aan de ontbijtgranen en in 1906 begon Will zijn eigen bedrijf, de Battle Creek Toasted Corn Flake Company. De naam van dit bedrijf werd veranderd in Kellogg Company in 1922. Het hoofdkwartier staat al sinds de vestiging van het bedrijf in 1906 in Battle Creek (Michigan).

In 1930 stichtte Will Keith Kellogg de W. K. Kellogg Foundation met een donatie van US$66 miljoen aan Kellogg-aandelen. De stichting is nu de op zes na grootste filantropische organisatie in de VS. De activa van de stichting bestaan nog steeds grotendeels uit Kellogg-aandelen.

In 2012 kocht Kellogg Company het chipsmerk Pringles van Procter & Gamble voor US$2,7 miljard. Hierdoor groeide het bedrijf uit tot de op een na grootste producent van snacks ter wereld (na PepsiCo).[2]

In april 2019 werd bekend dat de koek- en snoepactiviteiten overgaan naar de Ferrero.[3] Het Italiaanse bedrijf is bereid US$1,3 miljard te betalen voor de activiteiten met een jaaromzet van zo'n 1 miljard dollar. Merknamen als Mother's, Famous Amos en Keeblers gaan over.[3] Volgens verwachting wordt de transactie in juni 2019 afgerond.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2009 toonde het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde aan, tot grote verbazing van de deskundigen die aan het woord gelaten werden, dat er in de Special K van Kellogg metallisch ijzer verwerkt wordt, weliswaar een gezuiverde vorm die wettelijk is toegestaan, maar dit soort ijzer heeft geen voedingswaarde. Een ander soort, ionisch ijzer (Fe2+ en Fe3+) is het soort ijzer dat mensen nodig hebben via de voeding en zorgt voor een betere zuurstofopname door hemoglobine.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kellogg Company van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.