Kelpen-Oler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kelpen-Oler
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kelpen-Oler
Kelpen-Oler
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51° 13′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2012) 1167
Overig
Postcode 6037
Netnummer 0495
Belangrijke verkeersaders A2 N280
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kelpen-Oler (Limburgs: Kelpe-Oler) is een kerkdorp in Limburg (Nederland) en valt onder de gemeente Leudal.

Geschiedenis[bewerken]

De gehuchten Kelpen en Oler[bewerken]

Kelpen en Oler, twee gehuchten die tot de twintigste eeuw van elkaar werden gescheiden. In de omgeving van het voormalige station Kelpen is beginnende bebouwing van Kelpen te zien. In de omgeving van de brandweerkazerne is de beginnende bebouwing van Oler te zien. Door de bouw van de gezamenlijke St. Liduinakerk heeft zich in de jaren die volgden, in deze omgeving, een woonkern gevormd. De officiële naam van dit dorp was Kelpen. Historisch gezien is deze naam simpelweg onjuist. Daarom werd de naam op 1 januari 1999 veranderd in Kelpen-Oler. Het dorp is uitgegroeid tot een aanzienlijk dorp van circa 1150 inwoners.

Kelpen-Oler behoort sinds 2007 bij de gemeente Leudal. Daarvoor maakte het samen met de kernen Baexem, Grathem en Heythuysen deel uit van de gemeente Heythuysen.

Eerste vermelding[bewerken]

De eerste vermelding van Kelpen en Oler komt voor in een oorkonde uit het jaar 1329, waarbij Gerard, heer van Horn, zijn vrijerfgoed Wessem met al zijn onderhorigheden in leen opdraagt aan Willem van Gulik. Als behorende onder Wessem worden daarbij onder meer vermeld "villarum de Kelpen et de Oirle", oftewel de gehuchten Kelpen en Oler. Enkele bodemvondsten, zoals urnen en stenen gebruiksvoorwerpen, in zowel Kelpen als Oler, wijzen er echter op dat dit gebied ook in de prehistorie reeds bewoond werd.

Beschrijving[bewerken]

Kelpen-Oler is gelegen ongeveer tien kilometer ten oosten van Weert en ongeveer twaalf kilometer ten westen van Roermond, vlak ten zuiden van de spoorlijn Weert - Roermond.

St. Liduinakerk[bewerken]

St. Liduinakerk

In 1934 verleende het bisdom Roermond verlof tot de bouw van een gezamenlijke parochiekerk voor de gehuchten Kelpen en Oler. Aanvankelijk stond deze kerk, die werd ontworpen door de architect Jos Cuypers en diens zoon Pierre Cuypers jr., na haar voltooiing in 1936, eenzaam in het ontginningslandschap. Maar al snel vormde zich een gezamenlijke woonkern (Kelpen-Oler), waarbij de parochiekerk als kiemcel fungeerde. De kerk werd op instigatie van rector (en later de eerste pastoor) H. Hogeland gewijd aan de Heilige Liduina van Schiedam. Kelpen-Oler was en is nog steeds de enige parochie in Limburg die aan deze heilige is gewijd. Op 10 juni 2012 vierde de St. Liduinakerk haar 75 jarig bestaan.

Verenigingen[bewerken]

In Kelpen-Oler zijn diverse verenigingen actief. Tot het seizoen 2012-2013 had het dorp een eigen amateurvoetbalvereniging, de VV KOC, die in dat jaar met de club uit Grathem opging in VV GKC.

Kujeldreiersbeeld Kelpen-Oler

De inwoners van Kelpen-Oler worden tijdens de carnaval "Kujeldreiers" genoemd. In 1970 werd ook een carnavalsvereniging met die naam opgericht. Er zijn meerdere verklaringen over de betekenis en herkomst van de woorden 'kujel' en 'Kujeldreier'. De meest logische verklaring wordt uitgebeeld door het Kujeldreiersbeeld. De kujel is een dichtgebonden boerenzakdoek gevuld met stenen of aardappels. Wanneer er, in vroegere tijden, een conflict was tussen de inwoners van Oler en Grathem, nam de bevolking van Oler de kujel bij de hand en verkocht, als nodig, de tegenstander een draai om de oren.

Verkeer[bewerken]

Afslag Kelpen-Oler

Weg[bewerken]

Kelpen-Oler is vooral bekend van zijn eigen afslag op de Autosnelweg A2. Deze afslag is open vanaf de openstelling van het traject Kelpen-Grathem op 7 mei 1966. De afslag verbindt de autosnelweg A2 met de Provinciale weg N280 Weert-Roermond

Spoor[bewerken]

Kelpen beschikte over een treinstation gelegen aan de IJzeren Rijn tussen Weert en Roermond. Station Kelpen werd geopend op 20 juli 1879 en heeft gediend als station voor goederen- en personenvervoer. Het station kreeg hooggeëerde gasten. Zo stopte er eens de Russische Tsaar Nicolaas II met zijn familie die op doortocht waren naar Brussel.

Het ging berg afwaarts met Station Kelpen, zoals blijkt uit een telling van in- en uitstappende personen per 9 treinen. Juni 1933: 7 in, 5 uit. Dec 1933: 11 in, 8 uit. Zodoende stopte er vanaf 15 mei 1934 geen reizigerstreinen meer in Kelpen, enkel nog goederentreinen. Het station is in 1964 volledig uit dienst genomen.

Bus[bewerken]

Kelpen-Oler is bereikbaar met buslijn 74 die Weert met Roermond verbindt en omgekeerd.

Water[bewerken]

Kanaal Wessem-Nederweert is naast de autosnelweg A2 gelegen. Er is een aanlegplaats voor schepen in Kelpen-Oler.

Zie ook[bewerken]