Kelstone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kelstone
The Kelstone.jpg
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
zither, Chapman Stick
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Kelstone is een dubbelvoudige elektrische zither waarmee men gelijktijdig baspartijen en gitaarpartijen kan spelen. De Vlaamse zanger-liedjesschrijver Jan Van Kelst (Rotselaar, 13 juli 1963) ontwikkelde de kelstone in twee jaar tijd. Het instrument is vergelijkbaar met de Chapman Stick, maar wordt net als alle andere zitherachtigen horizontaal bespeeld.

Werking van de Kelstone[bewerken]

De kelstone is volledig analoog en bestaat uit twee planken met in totaal achttien snaren, 9 per plank. De eerste component is de melodiecomponent met gitaarsnaren. De tweede bevat basgitaarsnaren. Elke plank is op zich een volwaardig instrument met 5 octaven (bijna 6 octaven in totaal). De kelstone wordt bespeeld als een Chapman Stick waarbij de snaren met de vingers op de fretten worden gehamerd.

De 2 planken liggen in tegengestelde richting tot elkaar waardoor bij simultaanspel de vingers van de 2 handen gespiegeld dezelfde patronen kunnen aanhouden, zoals ook bij een harp het geval is. Anders dan bij een piano waarbij de ene hand, met de pink, een hoge toon en met de duim een lagere, terwijl het met hun andere hand net omgekeerd is.

Momenteel bestaan er van de kelstone slechts enkele exemplaren, maar het ontwerp is ondertussen wel beschermd door een internationaal octrooi[1] Jan Van Kelst kreeg voor de ontwikkeling van het instrument een subsidie van €33.000 van het IWT (Vlaams Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door wetenschap en technologie).

Officiële voorstelling[bewerken]

De Belgische uitvinding werd officieel voorgesteld op 6 maart 2007 in "Het Depot" in Leuven tijdens een optreden van Jan Van Kelst met zijn band Kelst.

Externe link[bewerken]

Voetnoot[bewerken]