Beluister (info)

Kennisnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kennisnet
Het kantoor van Kennisnet
Motto Laat ict werken voor het onderwijs
Doel ICT en onderwijs
Opgericht 2001
Zetel Zoetermeer
Personen
Directeur Toine Maes
Website

Stichting Kennisnet is dienstverlener op het gebied van ICT en onderwijs. Kennisnet is gevestigd in Zoetermeer.

De stichting werd in 2001 opgericht door onderwijsorganisaties uit het primair en voortgezet onderwijs en uit het middelbaar beroepsonderwijs. Deze organisaties hadden behoefte aan onafhankelijke expertise en dienstverlening op het gebied van ICT-gebruik in het onderwijs.

Aandachtsgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet kent voor het invullen van zijn diensten drie aandachtsgebieden (programmalijnen): organisatie, professionalisering en leermateriaal.[1]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet ondersteunt organisaties bij het vormgeven en uitwerken van ICT-beleid dat aansluit bij de vraag van het onderwijs. Kennisgebieden zijn onder meer aanwezigheidsregistratie, onderwijslogistiek en studentenregistratie.

Professionalisering[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet helpt docenten hun ICT-vaardigheden te versterken. Dit gebeurt door verschillende netwerken zoals het Kennisnet-ambassadeursnetwerk en de Digischool-community's, maar ook door kennisportals op de Kennisnet-website en via Leraar24 (samen met Kennisnet, Ruud de Moorcentrum (Open Universiteit), SBL en NTR).

Leermateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet bevordert het beschikbaar stellen en ontsluiten van digitaal leermateriaal. Een van de diensten hierin is Entree, een authenticatiesysteem waarmee scholen en docenten toegang kunnen krijgen tot (betaalde) educatieve websites, zoals Teleblik. Een andere dienst is Wikiwijs, waarmee het vinden, delen, ontwikkelen en arrangeren van leermateriaal wordt vereenvoudigd (in samenwerking met de Open Universiteit).

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Organisaties waarmee Kennisnet vaak samenwerkt, zijn SURF en SURFnet, NTR, de Open Universiteit/Ruud de Moorcentrum, Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), Stichting Beroepskwaliteit Leraren, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en met de PO-, VO- en MBO Raad.

Andere samenwerkingsverbanden:[2]

Zie in dit verband ook Davindi en WikiKids.

Betrokkenheid Wikimedia-projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Subsidie voor Stichting Open Progress voor het ontwikkelen van de Ultimate Wiktionary[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Wikidata en de Ultimate Wiktionary via Omegawiki[3] van de Stichting Open Progress.[4] De Wikidata-extensie voor de MediaWiki-software maakt het mogelijk om gestructureerde data binnen de MediaWiki-software vast te leggen. De Ultimate Wiktionary is een extensie voor de MediaWiki-software en functioneel een veeltalig vertalingswoordenboek gebaseerd op een relationele database om lexicologische informatie vast te leggen en die toegankelijk te maken vanuit vele talen.

Het koningin Beatrix-jubileumproject[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd een online-"Kennisnet-special" ingericht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de troonsbestijging van de Nederlandse koningin. De site werd gelanceerd op 25 april. Dit was een van de eerste vormen van samenwerking tussen Wikipedia/Wikimedia en een externe partner in Nederland. Op de website werden leerlingen opgeroepen bij te dragen aan Wikipedia en was de meest recente informatie uit de Nederlandstalige Wikipedia en Wikinews te vinden. Om dit mogelijk te maken werd de RSS-technologie voor de MediaWiki-software uitgebreid.

Hosting voor Wikimedia[bewerken | brontekst bewerken]

De Wikimedia-servers in Amsterdam

Kennisnet heeft in het verleden servers en bandbreedte beschikbaar gesteld aan de Wikimedia Foundation. Deze servers werden op 23 mei 2005 geplaatst bij het toenmalige SARA in Amsterdam (thans Interxion Science Park).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kennisnet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.