Kerk Onbevlekt Hart van Maria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk Onbevlekt Hart van Maria
Kerktoren en zijkant van het kerkgebouw
Kerktoren en zijkant van het kerkgebouw
Plaats Wevelgem
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk Onbevlekt Hart van Maria is een kerk in de Belgische gemeente Wevelgem. Ze staat aan de Oleanderstraat in de wijk Wijnberg, en is daarom ook bekend onder de naam de Wijnbergkerk. Deze wijk ligt op 2 à 3 kilometer van het centrum.

Geschiedenis[bewerken]

In 1936 werd er een meisjesschool opgericht op de Wijnberg. het schooltje telde 12 klassen. Er was nood aan een kerk en daarom werd de vlasschuur van Jules Heytens gehuurd en omgebouwd tot een noodkerk in het jaar 1958. Deze plaats is vandaag de gemeentebibliotheek in de Wijnbergstraat.

Op 1 september 1959 werd de parochie Onbevlekt Hart van Maria opgericht door Monseigneur De Smedt. Er woonden zo'n 2000 mensen in de parochie.

In de periode tussen 1963 en 1965 worden er plannen gemaakt voor het bouwen van een nieuwe kerk. De Nederlandse benedictijner monnik architect Hans van der Laan werkte samen met de Brugse architect Joseph Lietaert deze plannen uit.

De bouw van de kerk startte in maart 1967 en op 29 november 1969 werd de kerk voor de eerste keer gebruikt. Bij de eerstesteenlegging, de hoeksteen werden er enkele muntstukken ingemetseld. Op de muntstukken staat de Jesaja tekst, "Wie er op steunt zal niet wankelen."

Architectuur[bewerken]

Hans van der Laan ging telkens op zoek in zijn werken naar een zuivere architectuur. Oorspronkelijk was de kerk bedacht zonder de toren maar de gemeente drong erop aan om de kerk zichtbaar te laten maken van op verre afstand.

In de eerste plaats was er een ruim kerkplein voorzien. Vandaag is daar niet meer veel van te merken want in 1998 werd er een rij huizen gebouwd. De Wijnbergkerk werd gebouwd met okeren ruwgebakken bakstenen, betonnen balken, donker houtwerk en helder glas voor de ramen.

Aan de zuidelijke voorgevel bevindt zich de portiek en dus de ingang naar de kerk. Er zijn vier grote openingen die begrens zijn door pijlers. In het rechtse deel van de voorgevel is er een Mariabeeld dat uitgevoerd is in witsteen.

De westelijke zijgevel is een muur zonder uitstulpingen met hoge verticale ramen. De noordelijke gevel is een vlakke muur zonder ramen. De oostelijke zijgevel is gelijk aan de westgevel. Hier is er wel een zijingang terug te vinden. Daarop werd de klokkenstoel gebouwd met plaats voor twee klokken. De ene klok heeft als opschrift: "Priesters uit het bisdom laten mij Paulus Gods roem verkondigen." Op de andere klok staat: "Godelieve, edele parel van ons volk, wees onze tolk."

De kerktoren is een losstaand geheel met een vierkant als grondvlak. In de klokkenstoel hangt een klok van 1060 kilogram. Het opschrift hierop is: "Maria, Moeder en dienstmaagd van de Heer, roep alle mensen tot inkeer." De toren is afgewerkt met rechte hoeken en een eenvoudig kruis, een donkerhouten toegangsdeur.

Interieur[bewerken]

Opnieuw valt de eenvoud van het interieur op te merken. Sommige onderdelen van het meubilair zijn door van de Laan zelf ontworpen. De kerk heeft één grote zaal met slechts twee pilaren die steun bieden. Dit zorgt ervoor dat er geen zichtbelemmering is. Naast soberheid in de vormen en lijnen zijn ook de materialen en kleuren eerder sober. De kleuren die gebruikt werden zijn lichtgrijs, witgrijs en lichtgroen (tapijt). Oorspronkelijk was het tapijt grijs maar dit werd vervangen om zo een gelijke kleur als de banken de krijgen.