Kerk van Durgerdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dorpskerk Dugerdam
De Dorpskerk met een stukje van het kerkhof
De Dorpskerk met een stukje van het kerkhof
Plaats Durgerdam (Amsterdam)
Denominatie PKN
Gebouwd in 1840
Begraafplaats kerkhof
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  6636
Afbeeldingen
Het schip van de kerk
Het schip van de kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dorpskerk Durgerdam, oorspronkelijk de Hervormde kerk van Durgerdam, is de protestantse kerk in Durgerdam in Amsterdam-Noord. Het kerkgebouw staat niet langs de Durgerdammerdijk, maar iets lager daarachter. Het is een mooi gelegen dorpskerk met omringend kerkhof.

De kerk werd als Nederlands Hervormde kerk gebouwd in 1840, met gebruikmaking van stenen van de eerste kerk uit 1642 die op dezelfde plek heeft gestaan, maar groter was. Uit de oude kerk stammen:

  • de eikenhouten preekstoel, met knoppen van ebbenhout en met een koperen doopvont, uit 1646,
  • het doophek, eveneens van eikenhout en uit de 17e eeuw stammend, dat moest worden ingekort omdat de huidige kerk minder breed is,
  • drie koperen kroonluchters, aangeschaft in 1666 en 1667, elk met zestien kaarshouders,
  • de luidklok van Pieter Hemony uit 1672,
  • een bord ter herinnering aan Gerrit Frederickszoon[1], een van de kapiteins in de Zeeslag bij Duins in 1639.[2]

Het is een zaalvormig kerkgebouw met door lisenen gelede zijmuren en een vierkante dakruiter, met daarin de klokkestoel. Tegenwoordig is de gemeenschap van de Dorpskerk aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland.

Er is een eenklaviers kabinetorgel van J.J. Vool, van rond 1815. Van 1923 tot 1991 stond dit instrument in de Hervormde kerk te Drunen. Het is gerestaureerd in 1982 door S.F. Blank te Herwijnen.[3]

Het 17e-eeuwse kerkhof is in 1829 door de (burgerlijke) gemeente (toen was dat Ransdorp, in 1921 opgegaan in Amsterdam) overgenomen en is daarmee sindsdien een algemene begraafplaats. Het is als "dorpskerkhof" gereserveerd voor mensen die een band met Durgerdam hadden.

Externe link[bewerken]