Kerk van Finsterwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De kerk van Finsterwolde is van oorsprong een katholieke romanogotische kruiskerk uit het begin van de 13e eeuw en is thans een Nederlands-hervormde kerk.

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen bestond Finsterwolde uit twee buurtschappen die ieder een eigen kerkgebouw hadden, West-Winserwalda en Ast-Winserwolda (Sint-Nicolaaskerk). De Dollard bestond in die tijd nog niet en de rivier de Eems mondde rechtstreeks in de Waddenzee uit. Door de slechte staat van de dijken werden de landen achter de dijk overstroomd met de beruchte Dollardvloeden. Ast-Winserwalda ging met kerk en al ten onder aan de stormvloeden, waardoor alleen de kerk van West-Winserwalda (van het huidige Finsterwolde) overbleef.

Op 28 mei 1554 besloten de raad en burgemeesters van Groningen tot de sloop van de oude kerk. Mogelijk ging het hier echter om een gedeeltelijke afbraak.

In 1586/1587 werd het kerkgebouw herbouwd en kreeg het zijn huidige vorm. Hierbij werd het kruis van de kruiskerk weggebroken en werd het gebouw 5,5 meter verlaagd. Tevens werd er een koor aangebouwd.

In 1820/1822 werd de vrijstaande kerktoren gebouwd naar het voorbeeld van de neoklassieke toren van de kerk van San Giorgio in Venetië. Op de plaats van de nieuwe toren stond voor die tijd een lage houten toren. Voor de bouw van de toren zijn 96 geheide palen van 18 tot 28 voet lang gebruikt. De toren is 152,5 voet (zo'n 50 meter) hoog en heeft een spits waar bovenop een paard prijkt in plaats van een haan.

In de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd door beschietingen. In 1970 vond er een grondige renovatie plaats, waarbij onder andere het meubilair uit het koorgedeelte weggehaald is om plaats te maken voor het liturgisch centrum.

Andere wetenswaardigheden[bewerken]

  • De kerk bezit een door H.H. Freytag in 1808 gebouwd eenklaviersorgel met 15 registers.
  • De eikenhouten kerkbanken stammen uit de vroege negentiende eeuw. Het wapen van de boerenfamilie Heddema uit Finsterwolde prijkt op de herebank aan de noordzijde en laat het jaartal 1813 zien.
  • De stenen toren is ook in gebruik om brandslangen in op te hangen om die te laten drogen.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]