Kerk van Garmerwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk van Garmerwolde
De kerk van Garmerwolde
De kerk van Garmerwolde
Plaats Garmerwolde
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentnummer  9780
Afbeeldingen
Schildering Jezus voor Pilatus
Schildering Jezus voor Pilatus
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De romanogotische kerk van Garmerwolde is gebouwd in de 13e eeuw.

De kerk, die thans eigendom is van de Stichting Oude Groninger Kerken, is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven. In de 19e eeuw bestond het voornemen om de kerk te slopen en in die periode is het schip daadwerkelijk afgebroken. Het transept en het koor zijn bewaard gebleven, evenals de vrijstaande klokkentoren met zadeldak, die gebouwd is in dezelfde periode als de kerk.

De muurschilderingen dateren uit de 16e eeuw en zijn mogelijk van de hand van Jan van Aken. Afgebeeld worden taferelen uit het leven van Christus. Er is één serie schilderingen van gebeurtenissen rond zijn geboorte (de annunciatie, de geboorte, de aanbidding der wijzen en de dood van Maria) en één serie rond zijn sterven (Getsemane, Jezus voor Pilatus, de kruisiging en de verrijzenis). Op de afbeelding links staat Jezus, omringd door soldaten met hellebaarden en pieken, voor Pilatus, die in zijn rechterhand een scepter met de Franse lelie en in zijn linkerhand een wetboek heeft.[1]

De preekstoel dateert uit de 18e eeuw en de herenbank uit de 17e eeuw. Het orgel is gebouwd in 1851 door Petrus van Oeckelen.

De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd. Bij de laatste restauratie in 1995 werd ook het orgel geheel gereviseerd.

Zie ook[bewerken]