Kerk van Holwierde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerk van Holwierde
De kerk van Holwierde
De kerk van Holwierde
Plaats Holwierde
Gebouwd in 11e eeuw, uitgebreid in 13e/14e eeuw
Gewijd aan Nicolaas
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9474
Architectuur
Bouwmateriaal Tufsteen, Baksteen
Stijlperiode Romaans-Romanogotiek-Vroege Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Holwierde behoort tot de oudste kerken in de provincie Groningen. De kerk in het wierdendorp is gebouwd in de elfde eeuw. De oorspronkelijk romaanse kerk werd in de dertiende of veertiende eeuw uitgebreid met een transept in de stijl van de romanogotiek, waarna het overwegend gotische koor werd gebouwd.

In 1834 was de onderhoudstoestand van de kerk zo slecht dat de stenen gewelven van het schip werden vervangen door een houten zoldering, terwijl de gewelven in het kruis en in het koor steeds meer gestut moesten worden. De muren werden toen wit gepleisterd om zo de muurschilderingen, welke herinnerden aan de roomse periode, letterlijk weg te vegen. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog heeft het dorp Holwierde en dus ook de kerk, flink te lijden gehad onder het oorlogsgeweld. Als gevolg hiervan is de kerk gedurende de jaren 1945–1950 grondig gerestaureerd en gebracht in de toestand zoals men haar nu aantreft. Op de orgelgalerij vindt men hiervan de volgende tekst: 1945 De Kerk gehavend door krijgsgeweld is door offers van de gemeenschap in luister hersteld 1950.

Bij de kerk heeft een van de drie Juffertorens van Groningen gestaan. Deze werd in 1854 afgebroken na een ernstig ongeval tijdens het luiden van de klokken voor nieuwjaar. Op de kerk werd toen een dakruiter geplaatst waar een van de klokken in werd gehangen. Deze klok, uit 1467, werd tijdens de oorlog door de Duitsers geroofd. In 1949 werd een nieuwe klok geplaatst.

Voor de reformatie was de kerk gewijd aan de heilige Nicolaas. Volgens sommige bronnen zou de kerk tevens gewijd zijn aan de heilige Stefanus.

Zie ook[bewerken]