Kerk van Loppersum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerk van Loppersum
Loppersumer Kirche
De Loppersumer Kirche in 2009
Plaats Kirchstraße, Hinte-Loppersum (Oost-Friesland)

Vlag van Duitsland Duitsland

Denominatie Protestants
Coördinaten 53° 25′ NB, 7° 14′ OL
Gebouwd in 1866
Architectuur
Stijlperiode Neogotiek (klokkentoren romaans)
Interieur
Orgel Gebr. Rohlfs Esens
Detailkaart
Kerk van Loppersum (Nedersaksen)
Kerk van Loppersum
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde Kerk van Loppersum (Duits: Loppersumer Kirche) in de Oost-Friese plaats Loppersum werd in 1866 in neogotische stijl gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oost-Friese Lopperum behoorde in de middeleeuwen tot de proosdij Hinte in het bisdom Münster. Tijdens de reformatie ging de gemeente over tot de calvinistische leer. De oorspronkelijke baksteenkerk, een zaalkerk uit de 14e eeuw, zou aan de heilige Antonius zijn gewijd. In 1866 werd dit oude gebouw door de huidig kerk vervangen, nadat de muren steeds meer begonnen te verzakken.

Het huidige kerkgebouw is een neogotisch ontwerp van de architect Visser. Het kerkschip wordt gekarakteriseerd door steunberen en grote spitbogige vensters. De muren onder de dakrand werd met een fries versierd. De oostelijke apsis heeft een polygonale vorm en twee spitsboogvensters. Het westelijke deel bezit een kleine voorbouw, dat als windportaal dient.

Naast de kerk staat een vrijstaande klokkentoren uit de 14e eeuw met grote rondbogige galmgaten. In de klokkentoren bevinden zich drie klokken die de jaartallen 1411, 1743 en 1965 dragen, maar later deels werden omgegoten. De uurklok met de naam Maria in de dakruiter dateert uit het jaar 1454.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht van het interieur in 2011

Het interieur wordt door een vlak tongewelf afgesloten. Tegenover de kerkzaal werd in 1872 een herenloge voor de eigenaren van de burcht van Loppersum gebouwd. De loge is voorzien van zes wapens. In het koor bevinden zich grafzerken uit de 16e tot de 18e eeuw. De kansel werd in 1865 door handwerklieden uit Greetsiel gebouwd, het doopvont is een werk uit 1904.

Het orgel met negen registers achter de neogotische orgelkas werd in de jaren 1867-1868 door de gebroeders Rohlfs gebouwd en is nog grotendeels in oude staat. Het orgel werd in 1996 gerenoveerd door de Oost-Friese orgelbouwer Bartelt Immer. Het liturgisch vaatwerk stamt grotendeels uit de 19e eeuw. De Bijbel op de avondmaaltafel dateert uit 1875.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kerk van Lopperum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.