Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen
De kerk gezien vanuit het noorden met op de voorgrond de vrijstaande klokkentoren.
De kerk gezien vanuit het noorden met op de voorgrond de vrijstaande klokkentoren.
Plaats Delft
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 21′ OL
Gebouwd in 1966
Gewijd aan onbevlekte ontvangenis van Maria
Architectuur
Architect(en) J.P.L. Hendriks
Stijlperiode Modernisme
Klokkentoren Vrijstaand
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen is een rooms-katholieke parochiekerk uit 1966, gelegen in de Indische buurt in de plaats Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De kerk is ook bekend als de OLVOO of de Onze Lieve Vrouwekerk. Ze is gewijd aan de onbevlekte ontvangenis van Maria.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebouw aan de Arubastraat had een voorloper aan de Ternatestraat, in dezelfde wijk. In de jaren dertig lag deze wijk, zo net buiten de singel, behoorlijk geïsoleerd van de rest van de stad. Veel huizen stonden er niet. Enkel de straatjes van de Indische buurt en verder nog wat oudere bebouwing langs de Oostsingel en de Brasserskade. Dit wijkje viel onder de parochie van de Hippolytuskerk in de binnenstad. De toenmalige pastoor vond het in 1931 verstandig om hier een kleine bijkerk te bouwen. Met de paters van het Heilig Hart werd afgesproken dat zij voor een priester zouden zorgen, een belofte die ze tot 1995 hebben weten vol te houden. In 1934 was de kerk aan de Ternatestraat voltooid. In 1949 werd het een zelfstandige parochie.
De wijk werd echter verder uitgebreid. En als in 1960 de Bomenwijk en de Schildersbuurt aan het parochiegebied worden toegevoegd wordt het kerkje echt te klein. In 1962 wordt besloten tot nieuwbouw aan de Arubastraat. In 1966 was dit gebouw voltooid.

De parochieschool[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals niet ongebruikelijk was, was ook de Onze Lieve Vrouwekerk verbonden aan een parochieschool, in dit geval de in 1932 opgerichte Mariaschool. In 1950 werd er ook een katholieke kleuterschool opgericht. Die heette aanvankelijk de Maria Gorettischool. Toen ze in 1961 een nieuw pand betrokken werd de naam veranderd in Bernadette Kleuterschool.
In 1983 brandde het houten schoolgebouw, waarin de Mariaschool was gevestigd, volledig af. Er kwam een modern gebouw voor in de plaats, dat aan de Bernadette Kleuterschool werd vastgebouwd. De twee scholen werden samengevoegd tot de nog steeds bestaande Bernadette-Mariaschool.
Sinds 1963 was de school formeel geen parochieschool meer, maar de band tussen de school en de kerk is altijd gebleven.

Sluiting van de kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel deze parochie altijd klein is geweest, werd ze op den duur te klein. Het was financieel bijna niet meer mogelijk het gebouw te behouden. Bij de oprichting de Sint Ursulaparochie in 2008, waarin alle katholieke parochiekerken werden ondergebracht, werd besloten om deze kerk te sluiten. Op 23 november 2008, de laatste zondag voor de advent, werd de kerk aan de eredienst onttrokken.

Herbestemming inventaris[bewerken | brontekst bewerken]

Na de sluiting moest er een bestemming worden gezocht voor de inventaris. Een gedeelte is overgebracht naar de andere parochiekerken in Delft. Zo is de kruisweg naar de Adelbertkerk gegaan, en het beeld van Sint-Cornelius staat nu in de Maria van Jessekerk. Het tabernakel en de kazuifels zijn naar een nieuwgebouwde kerk in Kameroen gegaan.