Kerk van Uitwierde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk van Uitwierde
Overzicht Toren Hervormde kerk, westgevel met ingangspartij - Uitwierde - 20429949 - RCE.jpg
Plaats Uitwierde
Gebouwd in 1839
Architectuur
Toren 12e/13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Uitwierde is een Nederlands-hervormde kerk uit 1839, met een losstaande kerktoren uit omstreeks 1200, op de wierde van het dorp Uitwierde in de Groninger gemeente Delfzijl.

Kerk[bewerken]

De kerk van Uitwierde was belangrijk en rijk. De kerk bezat circa 35 hectare land dat verhuurd werd aan de hoogste bieder. Tot 1613 behoorde Delfzijl tot de parochie van Uitwierde. De kerk had oorspronkelijk een gracht, net als de kerk van Spijk. Deze werd in de 20e eeuw gedempt, waarna er een wandelpad rondom de kerk werd aangelegd. Tijdens het beleg van Delfzijl (1813-1814) liep het oorspronkelijke kerkgebouw door de plunderende Franse troepen aanzienlijke schade op. Het werd in 1839 vervangen door het huidige neoclassicistische bouwwerk.[1] Tijdens de bevrijding van Delfzijl in de Tweede Wereldoorlog kwam Uitwierde - en daarmee de kerk - hevig onder vuur te liggen. De kerk liep weer zware schade op, maar werd in 1948 hersteld.

De preekstoel is na de vernielingen rond 1814 nieuw gemaakt door Jacob Meyer. Later is er een soort podium van gemaakt. Het orgel van Luitjen Jacob van Dam & Zonen, geplaatst in 1975, komt oorspronkelijk uit de kerk van Heveskes en dateert uit 1888.

Naast de ingang van de kerk is de grafsteen van Haro Wincken to Ringeheim (gestorven in 1563) ingemetseld. Dit is het oudste monument van Delfzijl.[2]

Toren[bewerken]

De toren staat los van de kerk. Deze behoorde tot de vorige kerk en dateert uit de 13e eeuw. De toren werd in 1275 verhoogd. Toen de kerk in 1813-1814 onherstelbaar beschadigd werd, bleef de toren gespaard. Na het gereedkomen van de nieuwe kerk werd de toren in de periode 1840-'44 met één geleding verlaagd en afgedekt door een tentdak. De torenmuren hebben een dikte van 1.15 meter. Op de torenspits staat een windvaan in de vorm van een ruiter te paard.[3] In de toren hangt een klok die mogelijk uit de 13e eeuw stamt.

De toren (niet de kerk) is thans bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zie ook[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in Groningen