Naar inhoud springen

Kerk van Usquert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerk van Usquert
Petruskerk
Het 13e-eeuwse kerkgebouw
Plaats Usquert
Gewijd aan Petrus en Paulus
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 37′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1990
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35910
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen en tufsteen, bepleisterd
Stijlperiode romanogotiek
Vrijstaande klokkentoren 1868
Afbeeldingen
Usquert met de 19e-eeuwse kerktoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petruskerk van Usquert oogt door de toren als een neogotische kerk uit de negentiende eeuw. Achter de toren, onder het latere pleisterwerk, staat echter een romanogotische kerk uit de dertiende eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige kerk heeft ten minste twee voorgangers gehad. Al in de 9e eeuw heeft Liudger hier een kerk, waarschijnlijk van hout, gesticht. Usquert was in de middeleeuwen zetel voor een van de dekens, in de Groninger Ommelanden proost genoemd, van het bisdom Münster. Vaak zijn de kerken in de hoofdplaats van een proosdij gewijd aan Petrus en/of Paulus. De kerk in Usquert was gewijd aan beide heiligen.[1]

De houten kerk werd in de 11e eeuw vervangen door een nieuwe kerk opgetrokken in tufsteen. In de kroniek van Bloemhof wordt vermeld dat deze kerk in 1231 in brand werd gestoken door Eenrumers als onderdeel van een strijd tussen de landschappen Hunsingo en Fivelingo. Bij die brand zou ook een kluizenaar zijn omgekomen die naast de kerk woonde.

Na de brand werd de huidige kerk gebouwd, waarbij de restanten van de afgebrande kerk werden hergebruikt. In 1868 werd de oude losstaande kerktoren afgebroken en vervangen door de huidige toren. De oude toren is nog zichtbaar op een kaart van Henricus Teysinga uit 1731. De huidige toren heeft twee luidklokken, een grote uit ± 1405 van de klokkengieter Harmannus en een kleinere uit 1690 van Gerhard (Gerrit) Schimmel uit Deventer.

Het orgel met twee manualen en 17 registers is in 1852 vervaardigd door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen te Harendermolen. Het instrument werd in 2007 door Mense Ruiter gerestaureerd.

In 1977 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken, die het gebouw in 1990 liet restaureren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hervormde Kerk Usquert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.