Kerkje van Oostum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerkje van Oostum
Oostum Kerk Wierde.JPG
Plaats VlagWinsum.svg Gemeente Winsum, Oostum
Gebouwd in Midden 13e eeuw
Monumentnummer  15575
Architectuur
Klokkentoren Met een klok uit 1466[1]
Interieur
Preekstoel 1663[1]
Zitplaatsen Herenbank, eerste helft 18e eeuw[2]
Afbeeldingen
Oostum 1997.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het kerkje van Oostum is een kerk op de wierde van Oostum nabij Garnwerd in de provincie Groningen. De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Beschrijving[bewerken]

De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. Oorspronkelijk had de kerk drie traveeën (muurvakken). Maar door de bouw van de kerktoren in de 14e eeuw kwam een halve travee te vervallen, zodat er nog twee-en-een-halve travee resteren.[2] In de zuidgevel is siermetselwerk aanwezig gemaakt in de stijl van de romanogotiek. Ongebruikelijk is dat de waarschijnlijk in de 16e eeuw geplaatste zadeldaktoren, in tegenstelling tot andere zadeldaktorens in de regio, dwars staat. De brede kant van de toren staat tegen de kerk.[3] In de toren hangt een luidklok, daterend uit 1466 en gemaakt door Henrik Kokenbacker voor de kerk van het ten noordwesten van Oostum gelegen Feerwerd.[2] Tegen de westgevel zijn in 1821 twee kleine steunberen gebouwd.[4] Opvallend is de dakbedekking. Ze bestaat voor een deel uit halfronde pannen (monniken en nonnen) die afwisselend met de bolle en de holle kant naar boven liggen.

De preekstoel met een maniëristisch doophek dateert uit 1663.[1] De herenbank, met het familiewapen van Lewe van Aduard is gemaakt in de eerste helft van de 18e eeuw.[2] Er is geen kerkorgel, alleen een loos orgelfront.

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in Groningen

De Ploeg[bewerken]

Veel schilders van De Ploeg hebben het kerkje geschilderd. Genoemd kunnen worden Jan Altink (Kerkje van Oostum, 1958), Jannes de Vries (een aantal schilderijen waaronder Gezicht op Oostum, 1954) en Johan Dijkstra (Oostum, 1922).

Externe link[bewerken]