Kermisorgel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kermisorgel van Bruder
Een kermisorgel van Ruth
Een kermisorgel van Bruder

Een kermisorgel is een orgel dat vroeger (voor de tijd van de jukeboxen en muziekboxen) op kermissen werd gebruikt. Een apart type kermisorgel werd (en wordt) gebruikt in de klassieke draaimolen.

Geschiedenis[bewerken]

In tegenstelling tot de Nederlandse straatorgels zijn kermisorgels ontworpen om vooral een groot volume te produceren. Dit was toentertijd nodig om in de herrie van kermissen op te blijven vallen. Daarvoor werden ze uitgerust met luid klinkende pijpen en slagwerk. Deze orgels waren vooral populair in de periode 1880-1950. Omstreeks 1950 werd het kermisorgel steeds vaker verdrongen door moderne geluidsapparatuur, zoals de jukebox. De meeste kermisfamilies behielden echter hun orgels zodat er vele bewaard zijn gebleven. Zij zijn nu niet vaak meer te zien op kermissen, maar wel in musea en tijdens orgelmanifestaties.

Werking van het kermisorgel[bewerken]

Het principe van het kermisorgel werkt hetzelfde als het straatorgel. Alleen zijn de orgelboeken vaak veel langer en worden aan elkaar geplakt, zodat men niet al te vaak een nieuw boek in hoeft te leggen. Sommige orgels hebben geen orgelboeken, maar papieren rollen met ponsgaatjes.

Bekende kermisorgelbouwers[bewerken]

Zie ook[bewerken]